Gemeente Heemskerk


woensdag, 15 september 2010

Gemeente handhaaft kleurstellingen huizen Waterakkers

De gemeente handhaaft de voorgeschreven kleurstellingen voor de woningen in de Waterakkers. De eigenaren van de woningen hebben in hun koopcontract staan dat zij zich moeten houden aan de voorgeschreven kleuren voor hun woning. Een schilderbeurt kan dus niet gebeuren in de kleuren die de bewoner zelf wil: er moet gekozen worden uit de voorgeschreven kleuren.

Alle bewoners van de wijk ontvangen binnenkort een brief van de gemeente waarin staat aan welke bepalingen zij zich moeten houden als het gaat om de kleur van hun woningen. Bewoners die zich niet aan de voorgeschreven kleuren hebben gehouden krijgen een jaar de tijd om de juiste kleur aan te brengen. Na het verlopen van deze termijn van een jaar worden alle woningen in de wijk geïnventariseerd. Na deze inventarisatie start de gemeente een formeel handhavingstraject op. De bewoners die nog steeds een woning in een afwijkende kleur hebben, worden met een brief (vooraanschrijving last onder dwangsom) verzocht om binnen een termijn van zes weken de juiste kleur aan te brengen. Indien ook na deze termijn blijkt dat bewoners afwijkende kleuren hebben, dan ontvangen zij een besluit last onder dwangsom. De termijn van dit besluit zal tussen een half jaar en drie jaar bedragen, afhankelijk van de duur van de overtreding en de omstandigheden per individueel geval.

Filosofie Waterakkers
De wijk Waterakkers onderscheidt zich van andere wijken van Heemskerk door de bijzondere architectuur van de bebouwing, door de gehele opzet van de wijk én door de gekozen kleurstelling. De raad heeft in een eerder stadium dan ook besloten dat gezien het unieke karakter van de wijk handhaving van de kleurstelling gewenst is. De wijk Waterakkers kenmerkt zich door zijn sterke onderlinge samenhang met een duidelijk organisch karakter. Vrijwel alle bebouwing is opgetrokken uit een rode baksteen en voorzien van gedeeltelijk donkergevoegde plinten en verticale accenten. De blauwe tinten en gele tinten komen ook terug in de gevels, met name in kozijnen, daklijsten en garagedeuren. De filosofie die ten grondslag ligt aan zowel het stedenbouwkundige alsmede aan het architectonische ontwerp is de thematiek aarde, lucht, water en vuur, de vier elementen van de natuur. De gekozen kleurstelling per thema is opgenomen in de Welstandsnota Heemskerk van 2009.

---