Waterschap Groot Salland

Ontstening Vechtoever bij Zwolle van start.

Laatste wijziging: 20 september 2010

Gedeputeerde Piet Jansen van de provincie Overijssel en dijkgraaf Herman Dijk verrichtten op vrijdag 17 september de starthandeling van het ontstenen van de Vechtoever. Het gaat om in totaal ruim 4 km oever tussen Zwolle en Genne en ter hoogte van Varsen bij Ommen. Dit project is onderdeel van het programma 'Ruimte voor de Vecht'. Wethouder Erik Dannenberg van de gemeente Zwolle maakte op diezelfde dag een begin met een ander project binnen dit programma: de aanleg van de natuurbuffer bij de Agnietenberg.

Halfnatuurlijke Vecht

De oevers van de Overijsselse Vecht zijn in het verleden bijna in zijn geheel vastgelegd met kraagstukken, natuursteen en stortsteen. Deze situatie past niet in het streven naar een "halfnatuurlijke Vecht" zoals dat in een eerste Vechtvisie uit 1997 is genoemd. Een visie die recent nieuw leven is ingeblazen mede vanuit het programma Ruimte voor de Vecht. Dit programma is een samenwerkingsverband waarin de provincie Overijssel, de gemeenten, de waterschappen, het Overijssels Particulier Grondbezit, het Regionaal Bureau voor Toerisme en Staatsbosbeheer en sinds kort LTO en NMO samenwerken aan de veiligheid van de Vecht en de integrale versterking van het Vechtdal.

Daarnaast vormt de stenen oever een groot knelpunt vanuit de Kaderrichtlijn Water, waarin doelstellingen zijn opgenomen voor een goede ecologische waterkwaliteit van de Vecht. Veel vissen, waterinsecten en planten zijn namelijk afhankelijk van een natuurlijke oever. Ze vinden daar hun voedsel, beschutting en paaiplaats. Om deze natuurlijke oevers te laten ontstaan, dienen de stenen verwijderd te worden. Daardoor krijgen natuurlijke processen als erosie en sedimentatie weer de ruimte en zal op termijn een lokaal mozaïek ontstaan van natuurlijke strandjes, steilrandjes en begroeiing.

Het doel van de natuurbuffer is om meer ruimte te creëren in het winterbed voor de rivier de Vecht op een zodanige wijze dat de huidige natuurwaarden behouden en op termijn vergroot worden. Door tevens aan de grens met camping Agnietenberg maatregelen uit te voeren wordt de fysieke afscheiding landschappelijk beter inpasbaar. Doel is naast een bijdrage te leveren aan rivierveiligheid en natuurontwikkeling, recreanten beter te begeleiden in het mooie buitengebied van Zwolle. Hierbij wordt de gemeente geholpen door Provincie Overijssel en Watershap Groot Salland die beide het project subsidiëren.

Samenwerken

Veel gronden langs de Vecht ten noorden van Zwolle zijn in eigendom van Staatsbosbeheer en Landschap Overijssel. Het waterschap heeft daarom samen met deze organisaties enkele trajecten aangewezen waar ontstening kansrijk is. Grote oeverafslag zal hier niet plaatsvinden en de veiligheid staat uiteraard voorop. Daarom wordt alleen ontsteend op locaties waar dit geen kwaad kan: daar waar de afstand tot civieltechnische kunstwerken en keringen voldoende groot is en waar de gronden in eigendom zijn bij Staatsbosbeheer en Landschap Overijssel. Over enkele jaren leveren de ontsteende oevers een natuurlijk en afwisselend beeld op dat past bij een "halfnatuurlijke Vecht".

Eind 2010 zal het werk worden afgerond. Provincie Overijssel en het Rijk subsidiëren ongeveer de helft van de kosten. De andere helft is voor rekening van het waterschap.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl