Gemeente Eindhoven

Eindhovenaar (88) publiceert over leven in Buchenwald

Burgemeester Rob van Gijzel kreeg vrijdagmiddag (17 september) uit handen van de heer Wim van Putten (88) uit Eindhoven het eerste exemplaar van zijn boek Leven en overleven. Brieven uit Buchenwald. Aan de hand van bewaard gebleven brieven, gedichten, dagboekfragmenten en herinneringen heeft de heer Van Putten zijn kampervaringen opgetekend. Het is een verhaal aan ons allemaal, een verhaal van hoop: hoe je overleeft in erbarmelijke omstandigheden en er zelfs als mens rijker uit tevoorschijn komt.

Zoals zoveel Nederlandse mannen werd ook Wim van Putten in 1943 opgeroepen voor tewerkstelling in Duitsland. Hij dook onder in de Noordoostpolder. Na een tweede oproep werd de grond hem te heet onder de voeten. Hij besloot via de Spaanse route te vluchten naar Engeland. Nabij Bordeaux werd hij opgepakt door de Grüne Polizei. Via een reeks Franse gevangenissen werd hij in oktober 1943 overgebracht naar Buchenwald, waar hij zou blijven tot aan de bevrijding van het kamp door het Amerikaanse leger van generaal Patton in april 1945.

Alle brieven die hij in Buchenwald aan zijn moeder schreef en van haar kreeg, zijn bewaard gebleven. Samen met zijn naoorlogse herinneringen geven deze een indringend, weinig bekend beeld van het kampleven, de wil tot leven en óverleven. Daarmee vormen deze herinneringen uit gevangenschap een uniek tijdsdocument van een van de donkerste perioden uit onze geschiedenis.

J.F.W. van Putten (1922) schonk de stad eerder een kleurrijk beeld dat in het Karel Vermeerenplantsoen staat. Het is een monument voor 1.1 miljoen slachtoffers van concentratiekampen in Europa. Van Putten werkte tot zijn pensioen bij Philips. Daarnaast was hij o.a. gespreksleider bij de Stichting Informatie- en Coördinatieorgaan Dienstverlening Oorlogsgetroffenen (ICODO).


---

J.F.W. van Putten, bezorgd door Sergio Derks, Leven en overleven. Brieven uit Buchenwald,
Uitgeversmaatschappij Walburg Pers, geïllustreerd in zwart-wit, genaaid gebrocheerd,
ISBN 978.90.5730.710.3, prijs EUR 12,50