NCRV

NCRV Dokument Van Vader op Zonen (deel 3)

Drieluik: Van Vader op Zonen (laatste afl.)

Maandag 20 september

22.57 uur, Nederland 2

Frans Bromet maakt familie- epos bij Edmon Keukens

Meer dan vijftig procent van alle bedrijven in Nederland is een familiebedrijf. Er komt een moment dat vader of moeder met pensioen gaat en het bedrijf moet worden overgedragen. Misschien zijn er kinderen die deze taak op zich willen nemen. Wie is daarvoor geschikt? Wat komt er allemaal kijken bij een opvolging?

Frans Bromet volgde voor NCRV Dokument Van Vader op Zonen drie-en-een-half jaar lang de opvolging bij het familiebedrijf Edmon Keukens. Vader Jan Stam wil het bedrijf overdragen aan zijn zonen Gijs-Jan en Wouter. Hij vindt het moeilijk om de hele sleutelbos aan hen te geven. Een paar sleutels, waaronder die van de organisatie en van de commercie wil hij wel loslaten, maar de financiële sleutel wil hij graag nog even vasthouden.

Jan heeft moeite met het loslaten van zijn taken, maar geeft toch steeds meer toe aan de nieuwe ideeën die zijn zoons hebben over bijvoorbeeld reclame en prijsbeleid.

Een grote brand in de vestiging van Edmon Keukens in Amsterdam-Noord dwarsboomt het overnameproces. Jan zegt zijn vakantie af en neemt de leiding. Ondanks de brand lijken de bomen voor Edmon de hemel in te groeien. Gijs-Jan en Wouter bekijken locaties waar ze nieuwe filialen zouden kunnen openen. Jan neemt steeds meer vakantie en laat zich steeds minder op de zaak zien. Dan slaat de kredietcrisis toe. Vader Jan grijpt in met een verregaand reorganisatieplan. Om personeelskosten te besparen, gaan Gijs-Jan en Wouter weer als verkoper werken, terwijl Jan weer fulltime als directeur op kantoor zit

NCRV Dokument Van Vader op Zonen is geproduceerd door Bromet & dochters.