KRO

Nieuwe serie Spoorloos vanaf 20 september

Uitzenddatum: 20/09/2010

Nieuwe serie KRO Spoorloos vanaf 20 september

De zoektochten in de nieuwe, negendelige serie van Spoorloos voeren de kijker van Australië naar Costa Rica en de Verenigde Staten, voor speurtochten die soms met alleen een voornaam van de gezochte beginnen, speurtochten met soms verrassende wendingen en in de KRO-traditie áltijd met bijzondere verhalen.

Eerste aflevering: op zoek in Australië

Als Eric nog maar drie weken oud is, wordt hij in Australië geadopteerd door Nederlandse ouders. Bij hen heeft hij een onbezorgde jeugd. Op zijn tiende hoort hij dat hij geadopteerd is. Pas als hij wil gaan trouwen, gaat zijn afkomst een rol spelen, omdat hij documenten in zijn geboorteland Australië moet opvragen.

Eric heeft een onbezorgde jeugd bij zijn Nederlandse adoptie ouders. Eric is enig kind en wordt naar eigen zeggen op handen gedragen door zijn vader en moeder. Hij is 10 als zijn vader hem apart neemt. Eric krijgt te horen dat hij geadopteerd is en dat zijn biologische ouders in het buitenland wonen. "Ik nam dat voor kennisgeving aan en ging weer door met spelen. Mijn afkomst heeft mij nooit beziggehouden, totdat ik wilde trouwen. Ik moest daarvoor documenten opvragen in mijn geboorteland Australië. Op één van de papieren die ik ontving, stond de naam van mijn biologische moeder - ze heet Olga. Pas toen kwamen bij mij de vragen: waarom heeft ze mij eigenlijk afgestaan, wie is mijn vader, heb ik broers en zussen, lijk ik op hen?"

KRO Spoorloos ontdekte dat Olga, de biologische moeder van Eric, geboren werd in Wenen. Eind jaren zestig besluiten Olga en haar Joegoslavische moeder naar Australië te reizen om er hun geluk te beproeven. De twee vrouwen vinden zwaar werk in katoen- en houtfabrieken. Als Olga ontdekt dat ze zwanger is, besluit ze dit niet aan haar moeder te vertellen.

KRO Spoorloos, maandag 20 september rond 21.15 uur op Nederland 1

Tweede aflevering: later werd hij toch nieuwsgierig...

Zijn Amerikaanse moeder wil niets met hem te maken hebben. Mark (48) was heel negatief over haar, temeer omdat ze nam hem nog een kind kreeg dat ze afgestaan heeft. Toen hij later toch nieuwsgierig werd, wilde zijn moeder hem niet ontmoeten. Hij hoopt nu dat zijn biologische vader hem wèl in de armen wil sluiten.

Mark woont in Nederland, maar zijn wiegje stond in Amerika. Daar woonden zijn Nederlandse adoptieouders toen ze in 1961 van een gynaecoloog te horen kregen dat ze geen kinderen konden krijgen. De arts vertelde er direct bij dat hij een alleenstaande vrouw kende die net een kind had gekregen waarvoor ze niet kon zorgen. De adoptie kon snel worden geregeld. Een jaar later bleek de kennis van de gynaecoloog opnieuw zwanger. Mark werd geboren, en ook hij werd geadopteerd door het echtpaar dat onvruchtbaar was.

Mark wilde heel lang niets met zijn biologische moeder te maken hebben: "Ik was heel negatief over haar. Dat ze een kindje afstaat omdat ze er om wat voor reden dan ook niet voor kan zorgen, dat kan gebeuren. Maar dat ze nog geen jaar later wederom ongehuwd zwanger raakt en opnieuw haar kind afstaat, daar kon ik geen begrip voor hebben." Later werd hij toch nieuwsgierig. Hij traceerde zijn moeder, maar die wil haar zoon niet ontmoeten. Mark zou graag zien dat zijn vader positiever reageert.

KRO Spoorloos, maandag 27 september rond 21.15 uur op Nederland 1

Derde aflevering: verrassende wending in Costa Rica

Samen met haar jongere broer en zus werd Zoraya als kind van 5 jaar door de kinderbescherming weggehaald bij haar moeder in Costa Rica. De drie kinderen waren voortgekomen uit kortstondige relaties van hun moeder met drie verschillende mannen. Geen van de vaders erkende zijn kind, en Zoraya en haar broer en zus waren dus aangewezen op hun moeder. Moeder kon dit echter niet aan.

De moeder van Zoraya bleek de verantwoordelijkheid voor de drie niet aan te kunnen, volgens de kinderbescherming omdat ze zelf niet was opgevoed door haar eigen ouders.

Alhoewel Zoraya door haar biologische moeder is verwaarloosd, wil ze haar toch leren kennen. Herinneringen aan het leven in Cost Rica heeft ze verdrongen. Zoraya groeide op bij Nederlandse adoptieouders, maar ze is lange tijd niet in staat geweest om zich hier te hechten. Haar jeugd verliep bepaald niet zonder problemen, maar dankzij professionele hulp bleef ze wel op de been. Inmiddels is ze de trotse moeder van de 2 jaar oude Jayzon. Zoraya is getrouwd met Laurens, en ze zijn samen in blijde verwachting van hun tweede kind.

Spoorloos ging in Costa Rica op zoek naar de biologische moeder van Zoraya. De zoektocht verliep stroef, maar kende onlangs een verrassende wending.

KRO Spoorloos, maandag 4 oktober rond 21.15 uur op Nederland 1

Meer informatie

Voor persvragen/ interviewverzoeken: