Gemeente Castricum

Procedures Nieuw Geesterhage van start

Â

Inloopbijeenkomst bestemmingsplan op 20 september

Â

Het project Nieuw Geesterhage gaat een nieuwe fase in. Het bestemmingsplan, de bouwvergunning en de kapvergunning zijn nu in ontwerp gereed en zijn vanaf 9 september in te zien. Tijdens een inloopbijeenkomst op 20 september a.s. wordt de gelegenheid geboden de plannen te bekijken en zijn wethouders en medewerkers van gemeente Castricum en initiatiefnemer De Combinatie (een samenwerkingsverband tussen BIESTERBOS en Kennemer Wonen) aanwezig om vragen te beantwoorden.

Â

Het plan omvat de bouw van een sociaal-, maatschappelijk en cultureel centrum, Nieuw Geesterhage, in combinatie met 127 woningen op de huidige locatie van Geesterhage en de Molenweidschool. Om dit plan te kunnen uitvoeren zijn o.a. een nieuw bestemmingsplan, een bouw- en een kapvergunning nodig.

Â

Op 29 oktober 2009 heeft de gemeenteraad besloten voor dit project de Coördinatieregeling toe te passen. Het ontwerp-bestemmingsplan âKultuurhuis Castricumâ, de ontwerp- bouwvergunning en de ontwerp-kapvergunning worden daarmee tegelijk in procedure gebracht. Zo kunnen zienswijzen in één keer worden gegeven en de procedures efficiënter afgewikkeld.

Â

Eerder is voor dit project een vrijstelling door het College van B&W verleend. Deze vrijstelling maakt het mogelijk om, zonder bestemmingsplanaanpassing, het plan ten uitvoer te brengen. De huidige bouwaanvraag past door een aantal wijzigingen in het plan niet binnen de eerder verleende vrijstelling. Daarom wordt er nu een bestemmingsplanprocedure doorlopen.

Â

De meest ingrijpende wijzigingen hebben plaatsgevonden in het bouwvolume van het Kultuurhuis en woningen. Bij de woningen aan de Molenweide is de hoogte met een bouwlaag afgenomen. Het bebouwingsdeel aan de H. Dunantsingel en A. Schweitzerlaan is geïntensiveerd. Er heeft een kleine verschuiving van de bebouwing plaatsgevonden. Ter plaatse van die verschuiving is de bouwhoogte enigszins afgenomen.

Â

Eventuele bezwaren tegen het plan kunnen kenbaar gemaakt worden door een zienswijze in te dienen bij de gemeente. Personen die beroep hebben aangetekend tegen het eerder genoemde vrijstellingsbesluit en nu bezwaar willen maken tegen de huidige ontwerp-besluiten, dienen wederom een zienswijze in te dienen. Bij de vaststelling van het bestemmingsplan c.q. verlening van de bouw- en kapvergunning, is vervolgens eventueel de mogelijkheid in beroep te gaan bij de Raad van State.

Â

Alle stukken zijn in te zien bij de gemeentelijke locatie aan de Zonnedauw 4 in Limmen en via deze link. Het ontwerp-bestemmingsplan is ook in te zien op de website www.ruimtelijkeplannen.nl.

Â

Inloopbijeenkomst

Op maandag 20 september is de inloopbijeenkomst in ontmoetingscentrum Geesterhage. Daar zijn tekeningen, plattegronden, artist impressions en een maquette te zien, evenals het inrichtingsplan: de inrichting van het gebied rond Geesterhage: straten, voetgangersgebied, groen en straatmeubilair. De documenten zijn ook in te zien. De wethouders C. Portegies en B. Meijer en medewerkers van gemeente en De Combinatie zijn aanwezig om vragen te beantwoorden. Tussen 16.00 en 17.30 en tussen 19.00 en 21.00 kan iedereen vrij binnenlopen. Er is dus geen programma.

Â

Vervolg

Indien het bestemmingsplan door de Raad wordt vastgesteld en de vergunningen zijn verleend, is de weg vrij voor de bouw van Nieuw Geesterhage en de woningen. In eerste instantie worden 89 woningen gebouwd, 82 daarvan zijn sociale huur- en sociale koopwoningen en worden afgenomen door Kennemer Wonen.

De inspraaktermijn loopt t/m 20 oktober. Zienswijzen kunnen tot en met die datum worden ingediend: over het ontwerp-bestemmingsplan bij de gemeenteraad, over de ontwerp-vergunningen bij B&W. Het is de bedoeling dat het bestemmingsplan in december ter besluitvorming wordt voorgelegd aan de gemeenteraad. Hierna kunnen de bouw- en kapvergunning worden verleend. Hier vindt u alle informatie.

Â