VU medisch centrum

Opleiding klinisch chemisch analist

Een vak leren met een contract op zak

20 mei 2010

De Amstel Academie start op 20 september een unieke in-service opleiding tot klinisch chemisch analist. Deelnemers aan deze opleiding, die bedoeld is voor schoolverlaters, komen in dienst van het ziekenhuis. Naast VUmc participeren ook laboratoria van het OLVG en het AMC. Het is voor de eerste keer in Nederland dat de opleiding tot klinisch chemisch analist in een werken-leren traject wordt aangeboden.

In een ziekenhuis worden allerlei testen gedaan: van een bloedafname om vast te stellen of iemand suikerziekte heeft tot een onderzoek naar een stofwisselingsziekte. Een klinisch chemisch analist voert deze testen in het laboratorium uit, verwerkt de uitslagen en rapporteert deze aan de artsen. In Nederland zijn diverse middelbare laboratorium opleidingen (MLO) waar je het vak klinisch chemisch analist kunt leren. De belangrijkste reden om een nieuwe opleiding te starten is volgens de opleider van de Amstel Academie Marko Phernambucq de onvrede met het huidige aanbod. "De theorie sluit niet aan bij de praktijk. Daarnaast voldoet de invulling van de theorie-uren bij meerdere MLO-opleidingen niet. Onze nieuwe in-service opleiding biedt minimaal dertig lesuren per week."

Snuffelen aan het lab
De opleiding duurt in totaal drie jaar. Het eerste jaar starten de deelnemers met een beroepsvoorbereidende periode. Phernambucq: "Dit is eigenlijk snuffelen aan het lab. En de leerlingen volgen bijvoorbeeld ook een stage op een zorgeenheid om te kijken hoe het er in een ziekenhuis aan toegaat. Deze eerste periode wordt vervolgd met afwisselend een blok theorie van twee weken en een blok praktijk van vier weken."

Op de reguliere MLO opleidingen leer je de theorie op school en voor de praktijk loop je stage in een laboratorium van een ziekenhuis. Deelnemers aan de in-service opleiding van de Amstel Academie krijgen een driejarig contract. "Een contract betekent een grotere betrokkenheid van de leerling. Ook voor de werkgever is het interessanter. Bij een 'gewone' stage steek je veel tijd in iemand die na een korte periode weer weggaat. Nu heb je te maken met een collega. Dat werkt natuurlijk heel anders."

Omdat de markt schreeuwt om klinisch chemisch analisten is de baangarantie na de opleiding heel groot, meent Phernambucq. Het niveau van de opleiding is MLO+, maar de ambitie ligt hoger. "We willen groeien naar een HBO-accreditatie, maar dat is iets voor de toekomst."

Pauline Diemel
bron: Tracer