Gemeente Lingewaard


Dienst Landelijk Gebied gaat 18 september aan het werk in het Zeegbos

Op zaterdag 18 september van 13.00-16.00 uur organiseert Dienst Landelijk Gebied (DLG) een Doe-dag. Dit gebeurt ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de Dienst Landelijk Gebied. In deze omgeving gaan twee teams een middag helpen bij de realisatie van het Zeegbos. Het Zeegbos ligt tussen de bebouwing van Arnhem-zuid en Huissen-west.

Omwonenden en kinderen zijn uitgenodigd om mee te doen met de overige activiteiten zoals landschaps-schilderen voor een herinneringsbord. Er wordt informatie gegeven over het plan, de historie van het gebied(Limes) en de ruilverkaveling Over Betuwe-Oost. Vanaf half september zal de aannemer aan het werk zijn met de laatste fase van het Zeegbos.

Aanvang werkzaamheden Zeegbos
Het gebied ligt tussen Huissense wijk Loovelden en Arnhemse wijk Rijkerswoerd, langs de Loostraat en de Mooieweg in Huissen. In het Zeegbos wordt het grootste gedeelte met bos ingeplant en tussen een aan te brengen laan wordt een fietspad gerealiseerd, in het midden van het terrein komt een sledeheuvel.
De twee teams gaan op 18 september tijdens de DLG Doedag een oude afrastering, afval en een oud projectbord opruimen in de bospercelen aan de Mooieweg. Half september gaat een aannemer van start met de laatste fase voor de realisatie van het Zeegbos.

Zeegbos en De Limes
Naast de opruimwerkzaamheden worden er op 18 september van 13.00 tot 16.00 uur een aantal andere activiteiten georganiseerd. Een historicus verteld de geschiedenis en houdt voor geïnteresseerden een rondwandeling. Uit onderzoek blijkt dat het bos op een historisch belangrijk grensgebied ligt. Zo loopt er een voormalige Romeinse rijksgrens (De Limes) door het bos. De Limes vormde in de 13e eeuw in het gebied de begrenzing tussen de twee hertogdommen Kleef en Gelre.

De DLG Doedag
Op de bouwplaats zijn de plannen en bouwtekeningen van het Zeegbos in te zien. Medewerkers van DLG zullen vertellen over het Zeegbos, uitleg geven over hun huidige werkzaamheden en de ruilverkaveling Over Betuwe-Oost. Voor de kinderen is er een bouwplaats werk in uitvoering met een kleitafel en kinderen kunnen met hulp van een schilder de kneepjes van het landschapschilderen uitgelegd krijgen. De creaties mogen mee naar huis en worden op foto vastgelegd voor een later te maken herinneringsbord van het bos. Als start van de werkzaamheden zal het nieuwe projectbord op ludieke wijze met ballonnen in gebruik worden genomen. Er zijn activiteiten voor volwassenen en kinderen. Voor alle bezoekers zal er koffie, thee, limonade en wat lekkers aanwezig zijn.

Dienst Landelijk Gebied
Dienst Landelijk Gebied werkt vandaag aan het landschap van morgen. Als publieke organisatie met kennis van het landelijk gebied,vertalen wij beleid naar uitvoering. Wonen, werken en recreëren in een mooi en duurzaam ingericht Nederland. Met waardevolle natuur, ruimte voor water en gezonde landbouw. Daar zetten wij ons voor in, samen met bewoners, overheden en belanghebbenden. Van ontwerp tot realisatie.

(Geplaatst: 25 augustus)