Ingezonden persbericht
STATEMENT
Zorgmedewerkers kunnen zichzelf online inroosteren
Echte flexibiliteit als antwoord op personeelstekorten zorg
Het tekort aan zorgpersoneel wordt een van de grootste maatschappelijke problemen van Nederland, aldus Monique Roedoe van de beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V & VN) naar aanleiding van het rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) over personeelstekorten in de zorg. Tot 2030 zijn er in de thuiszorg en in de verpleeg- en verzorgingshuizen bijna 140.000 mensen nodig. Pasklare oplossingen om de tekorten op te lossen zijn er niet. Alle partijen moeten volgens Roedoe én het SCP hun steentje bijdragen.
Assist wil en kan dat ook. Sinds kort beschikt Assist over een nieuwe activiteit, Assist Zorgpersoneel, die via een innovatieve aanpak het zorgpersoneel ook echt flexibel inzetbaar maakt. Via online zelfroostering kunnen medewerkers steeds van te voren aangeven wanneer ze willen werken. Hiermee kan in de steeds veranderende vraag naar zorgcapaciteit worden voorzien. Uiterst efficiënt voor de instellingen en vooral prettig voor het personeel. Via een gezamenlijk flexbedrijf dat alles rondom personeelsmanagement en planning coördineert, optimaliseren we met zorginstellingen de inzetbaarheid van mensen. Instellingen kunnen zo niet alleen de zorgcapaciteit doelmatiger inzetten, maar worden op deze manier ook aantrekkelijker als werkgever. Dus niet alleen de efficiency wordt verbeterd, maar ook de werktevredenheid en uiteindelijk ook de instroom.
Flexibiliteit en daaraan gekoppeld flexpools lijken de komende jaren sowieso sleutelwoorden te worden in de zorg. Uit een onlangs in opdracht van Assist door Signicom uitgevoerd onderzoek onder zorgmedewerkers blijkt dat 39% van hen meer uren per week zou willen werken. 37% geeft aan zes tot tien uur meer te willen werken. Het zegt niet dat hiermee in één klap de personeelstekorten opgelost worden, maar het geeft wel aan dat het mogelijkheden biedt om medewerkers langer te laten werken en meer aan je te binden. Zorginstellingen hebben echter niet altijd de financiële middelen hebben om meer uren te bekostigen of kunnen niet regelen dat medewerkers meer uren kunnen werken op de momenten dat ze dat zelf willen. Assist kan hier een oplossende rol van betekenis in spelen.
Noot voor de redactie (