Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

WOMEN Inc. Special Lubna Hussein: Wie heeft de broek aan?

Amsterdam, 13 september 2010

Op vrijdag 17 september ontvangt WOMEN Inc. de Soedanese journalist Lubna Hussein. Zij verwierf internationale bekendheid toen zij werd veroordeeld tot 40 zweepslagen wegens het dragen van een broek. Tijdens een speciale WOMEN Inc. bijeenkomst gaat zij in gesprek met journalist Hassnae Bouazza over haar actie en het boek 'Ik verdedig mijn eer' dat zij naar aanleiding van deze gebeurtenissen schreef.

WOMEN Inc. Special
Onder de noemer 'Wie heeft de broek aan' gaat WOMEN Inc. verder in op de (soms strikte) wetgeving rond vrouwenkleding. Advocaat Famile Arslan geeft een inleiding over kledingvoorschriften - en verboden voor vrouwen over de gehele wereld. Spoken word artiest Azahlee uit Somalië doet haar zegje over de toestand in haar geboorteland waar momenteel het dragen van een bh tot veel ophef leidt. 'Change agent' Kirsten van den Hul trekt de discussie naar eigen land. Zo komt het actuele hoofddoekjes debat in Nederland aan de orde, het verbod op het dragen van een broekrok in Staphorst en de reacties op het dragen van 'sexy kleding'. Na afloop is er een signeersessie door Lubna Hussein en muziek van Azahlee. Aansluitend op deze avond vindt de Ecofabs kledingruilbeurs plaats met speciale gast Liesbeth van Tongeren (Tweede Kamerlid Groen Links).

Lubna Hussein
In augustus 2009 haalt Lubna Hussein wereldwijd het nieuws, omdat ze door een islamitische rechtbank wordt veroordeeld tot 40 zweepslagen voor het dragen van een broek. Een hogere rechter veroordeelt Lubna op 7 september 2009 tot het betalen van een geldboete of een maand gevangenisstraf. Zij weigert de boete te betalen, maar komt toch vrij, nadat de journalistenbond de boete voor haar rekening nam. In haar boek 'Ik verdedig mijn eer' schrijft Lubna over haar ervaringen. Met gevaar voor eigen leven en een zwaardere straf die op haar wacht zodra ze terugkeert in Soedan, reist ze de wereld over om de strikte regels in Soedan ter discussie te stellen. Kijk voor meer informatie op www.womeninc.nl.