FrieslandCampina
17 september 2010
Melk heeft gunstige balans tussen nutriënten en CO2-uitstoot
Uppsala, Zweden - Melk scoort beduidend gunstiger dan frisdranken,
alcoholische dranken en sojadranken als het gaat om de verhouding
tussen de nutriënten voor de mens en de broeikasgassen die nodig zijn
om deze drank te produceren. Dit blijkt uit een analyse van
onderzoekers uit de Verenigde Staten en Zweden, waarin een soort Life
Cycle Analysis (LCA) van dranken is gedaan. De onderzoekers hebben de
Nutrient Density to Climate Impact (NDCI) index ontwikkeld. Deze toont
het aantal essentiële nutriënten gerelateerd aan de CO2-uitstoot.
Het produceren van voedsel draagt voor een substantieel deel bij aan de
uitstoot van broeikasgassen. Het lijkt logisch om te kiezen voor
voedsel op basis van planten. Bij het produceren hiervan lijkt minder
energie nodig te zijn dan bij het produceren van voedsel op basis van
dieren, zoals vlees en zuivel.
Lijkt, want een groep onderzoekers uit Uppsala (Zweden) en Seattle (VS)
vonden dat dit te kort door de bocht is. Er is nog te weinig onderzoek
gedaan naar verschillende consumptie¬patronen om de uitstoot van
broeikasgassen te verminderen. Er wordt onder andere geen rekening
gehouden met de nutriëntendichtheid van het voedsel.
Nieuwe indexering
Om te verschillende producten te kunnen vergelijken, hebben de
onderzoekers een Nutrient Density to Climate Impact (NDCI) index
ontwikkeld. In het onderzoek werden onder andere de hoeveelheid
vitaminen, calcium, vet en eiwitten van de dranken vergeleken met de
uitstoot van broeikasgassen. In totaal werden 21 nutriënten in de
dranken vergeleken.
Hoe lager het getal op de index, hoe slechter de verhouding nutriënten
/ milieu. Het NDCI-indexgetal is bepaalde voor: koolzuurhoudend
flessenwater, sojamelk, melk, frisdrank, sinaasappelsap, bier en rode
wijn.
Resultaten
Koolzuurhoudend water, frisdrank en bier scoren een nul op de index
door hun lage nutritionele waarde. Rode wijn had een marginaal betere
score van onder de 0,1. Sinaasappelsap en sojamelk doen het beter met
respectievelijk 0,25 en 0,28. De NDCI-index van melk is aanmerkelijk
beter: 0,54.
De conclusie van de onderzoekers in Food & Nutrition Research Journal
is: "Bij toekomstige discussie over hoe we met verandering van ons
eetpatroon de klimaatveranderingen kunnen tegengaan, moeten we niet
alleen de uitstoot van broeikasgassen in aanmerking nemen, maar ook de
nutriëntendichtheid van voedingsproducten."