VNG: korting op WWB onacceptabel

17/09/2010 12:58

VNG

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt het onacceptabel dat het tekort van 176,7 miljoen euro op de Wet Werk en Bijstand voor rekening van gemeenten komt. De stijging van 13.000 bijstandsgerechtigden extra wordt geheel veroorzaakt door de zware economische recessie. Hiervoor kunnen en mogen gemeenten niet het risico dragen. De VNG vindt de korting ook strijdig met gemaakte afspraken waarvan zij vindt dat het kabinet deze gestand moet doen.

In het bestuursakkoord tussen rijk en gemeenten van 2007 zijn voor de huidige kabinetsperiode afspraken gemaakt over budgettering en gemeentelijke inspanningen om het bijstandsvolume in te perken. Deze afspraken zijn gemaakt onder gunstige economische omstandigheden. Als veiligheidsklep werd een maximaal eigen risico overeengekomen van 12.500 uitkeringen. Als het aantal bijstandsgerechtigden door de conjunctuur met meer dan 12.500 zou stijgen (of 169,3 miljoen euro) zou het vaste budget worden gecorrigeerd. Gemeenten krijgen echter een rekening gepresenteerd van 25.500 bijstandsgerechtigden, 13.000 meer eigen risico dan afgesproken. Het betekent een extra tekort van 176,7 miljoen euro bovenop de 169,3 miljoen euro.

Omdat gemeenten op grond van vastgestelde regels uitkeringen moeten verstrekken en ook niet de hoogte hiervan kunnen aanpassen, gaat deze extreme korting ten koste van andere gemeentelijke taken zoals de schuldhulpverlening en de bijzondere bijstand. Hierop zal fors bezuinigd moeten worden. Gemeenten lopen daardoor vast in het activerend participatiebeleid, dat de afgelopen jaren zo succesvol is gebleken. Gemeenten zullen bijvoorbeeld ook hun inspanningen om mensen aan het werk te krijgen moeten staken, waardoor meer mensen langer aan de kant blijven staan. Dit is extra schrijnend omdat juist uit recente cijfers blijkt dat de inzet van gemeenten om bijvoorbeeld de jeugdwerkeloosheid te bestrijden zeer effectief zijn.

Den Haag, 17 september 2010