Universiteit van Amsterdam


Gepubliceerd op 17 september 2010

UvA-biochemici helpen bij ontrafeling van inefficiëntie klonen

Gepubliceerd op 17 september 2010

Een groep Japanse onderzoekers heeft een belangrijke oorzaak ontdekt voor de inefficiëntie in het proces van klonen. Biochemici van de Universiteit van Amsterdam (UvA) leverden een belangrijke bijdrage aan de bewijsvoering van de Japanners. De onderzoeksresultaten zijn deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science Express.

Klonen geschiedt door middel van somatic cell nuclear transfer (SCNT), ook wel kerntransplantatie. De belangstelling voor klonen is groot. Met zogeheten therapeutisch klonen, een experimentele techniek, kunnen stamcellen geproduceerd worden die in de toekomst kunnen bijdragen aan de behandeling en genezing van ziekten waartegen nu nog geen medicijn is. Bij deze vorm van klonen worden patiënt-specifieke stamcellen gecreëerd. Deze worden vervolgens gebruikt voor de behandeling van de ziekte waaraan de patiënt lijdt.

Inefficiëntie ontrafeld

Klonen is tot dusver een zeer inefficiënt proces: niet meer dan ongeveer 3% van de embryo's overleeft. Daarnaast hebben de overlevende embryo's vaak afwijkingen. De Japanse onderzoeksgroep heeft een belangrijke oorzaak gevonden voor deze inefficiëntie. Het blijkt dat een gen dat normaal betrokken is bij het activeren of inactiveren van het vrouwelijke X-chromosoom, in de gekloonde embryo's `aanstaat' waar het eigenlijk `uit' zou moeten `staan'. Als dit gen uitgeschakeld is, wordt de efficiëntie van het klonen met een factor 10 verbeterd.

Biochemici van het Swammerdam Institute for Life Sciences (SILS) van de UvA leverden een belangrijke bijdrage aan het onderzoek door de Japanners te helpen bij hun bewijsvoering. De UvA-wetenschappers leverden een antilichaam aan dat het bovengenoemde genproduct herkent. Dit bevestigde de juistheid van het door de Japanners beschreven mechanisme.

Publicatiegegevens

K. Inoue, T. Kohda, M. Sugimoto, T. Sado, N. Ogonuki, S. Matoba, H. Shiura, R. Ikeda, K. Mochida, T. Fuji, K. Sawai, A.P. Otte, X.C. Tian, X. Yang, F. Ishino, K. Abe en A. Ogura: `Impeding Xist expression from the active X chromosome improves mouse somatic cell nuclear transfer'. In: Science Express, 16 september 2010.