Academisch ziekenhuis Maastricht

Euregionaal fietsen voor meer orgaandonoren Publicatiedatum: 14-09-2010 Bron: SdC Auteur: SdC Datum: 14-09-2010

De deelnemers aan de derde Euregiotour fietsten dit jaar verder de Euregio in dan voorgaande jaren. Naast getransplanteerden en vertegenwoordigers van de ziekenhuizen uit deze plaatsen, maken dit jaar voor het eerst ook medewerkers van het Universitair Ziekenhuis Leuven deel uit van het peloton.

Deze fietstocht voor meer orgaandonoren brengt het peloton vrijdag 17 september van Maastricht naar St. Truiden, Hasselt en Genk. Een dag later, 18 september maakt men een tocht door Nederlands Zuid-Limburg met als pleisterplaats het Atrium Medisch Centrum in Heerlen.

De organisatie van de tocht is in handen van de Stichting Promotie Orgaandonatie. Deze stichting wil meer kennis overdragen aan het algemene publiek over het belang van transplantatie, orgaandonatie en dus: donorregistratie. Naar verwachting zal deze kennistoename leiden tot en andere houding ten opzichte van transplantatie en donatie. Nu is het veelal 'de ver van mijn bed show', terwijl iedereen daar nu al een steentje aan bij kan dragen. Uiteindelijk zal dit moeten resulteren in een toename van het aantal geregistreerde donoren.

Promotie Orgaandonatie De stichting Promotie Orgaandonatie is een initiatief van onder andere de Nierpatiënten Vereniging Maastricht (NVM), het Maastricht UMC en weet zich gesteund door tal van sponsoren en vrijwilligers. Door middel van sportieve evenementen wil de Maastrichtse Stichting Promotie Orgaandonatie (SPO) meer aandacht voor orgaantransplantatie en donorregistratie krijgen. Op deze manier wil de stichting het aantal registraties in het Donorregister verhogen.

De organisatie van de tocht zelf is in handen van bureau Event Management uit St. Geertruid. Zie