Ingezonden persbericht
Persbericht Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland
LTO Nederland ziet kansen in rapport Wakker Dier
Het zeer kritische rapport over de Nederlandse melkveehouderij dat woensdag is gepubliceerd, biedt op veel punten kansen voor melkveehouders om de ingezette verduurzaming van hun bedrijfsvoering met kracht en enthousiasme door te zetten. Aan veel van de kritiekpunten wordt in het project 'Duurzame Zuivelketen' al gewerkt, reageert LTO Nederland op het rapport 'Vijf voor twaalf voor de Nederlandse melkveehouderij'. In dat rapport heeft Wakker Dier ook oog voor de dilemma's waar melkveehouders alle dagen voor staan en dat opent de deur voor een vervolggesprek met de critici.
Dat Wakker Dier het rapport vooral ziet als een wake-up call voor de consument en de supermarkten, verheugt LTO Nederland. Door hun koopgedrag hebben consumenten invloed op de ontwikkeling van de melkveehouderij. Zo hoort het te zijn, meent LTO Nederland. De verduurzaming, de gewenste veehouderij, zal naast de motivatie van de melkveehouder zelf, voor een belangrijk deel gestimuleerd worden door de vraag naar duurzaam en welzijnsvriendelijk geproduceerde zuivel. In het project 'Duurzame Zuivelketen' werken melkveehouders en de zuivelbedrijven samen aan de maatschappelijk gewenste veranderingen.
Weidegang
De kritiek op de Nederlandse melkveehouderij is niet mild. Wakker Dier richt zijn pijlen met name op de afname van de weidegang en de gezondheid van de koeien die veel op stal staan. De opstellers van het rapport vinden het niet meer buiten lopen van koeien het belangrijkste punt van kritiek, constateer LTO Nederland. Inderdaad komt een deel van de koeien niet meer buiten. LTO Nederland staat op het standpunt dat verdere teruggang niet gewenst is. Consumenten kunnen nu al kiezen voor weidemelk.
Dat koeien niet meer buiten lopen is vanuit een bepaalde opvatting over management begrijpelijk. Echter is de vermoedelijke welzijn- , milieu- en imagoschade ook een overweging die de melkveehouder moet betrekken in zijn keuzes. Het zijn deze afwegingen waar een melkveehouder alle dagen voor staat.
Schaalvergroting
Verder wordt in het rapport van Wakker Dier, dat gebaseerd is op wetenschappelijke (deel)publicaties, een directe link gelegd tussen schaalvergroting (wat Wakker Dier de industrialisering van de melkveehouderij noemt) en het welzijn van dieren. Op dat laatste punt is de kritiek ongenuanceerd en erg suggestief, stelt LTO Nederland in zijn reactie. Dat veehouders grotere, maar vooral ruimere stallen bouwen is vaak juist gedreven door welzijn-, gezondheid- en milieuargumenten.
Dat stallen en gebouwen landschappelijk ingepast dienen te zijn, daarover verschillen LTO Nederland en Wakker Dier niet van mening. Melkveehouders houden in hun bedrijfsvoering steeds meer rekening met hun omgeving.
Afwegingen
Melkveehouders hebben in hun afwegingen hoe zij hun bedrijf willen inrichten en willen runnen, steeds met al deze aspecten te maken. Soms zijn dat dilemma's. Desondanks maken zij meer en meer de integrale afweging waarin gezocht wordt naar de juiste balans in aandacht voor gezondheid en welzijn van de dieren (top prioriteit), de voorwaarden vanuit het milieubeleid, het economisch rendement, de ligging van het bedrijf in de omgeving en ten opzichte van de weilanden, en de sociale factoren waaronder het gezinsleven en het verlichten van de arbeid.
Fokkerij
LTO Nederland ziet in de kritiek op de melkveehouderij dan ook kansen en aangrijpingspunten om de ingezette verduurzaming voort te zetten. Tal van praktijkprojecten en -onderzoek moeten de komende jaren antwoord geven op de vragen uit de samenleving en de kritiek van onder meer Wakker Dier.
Het rapport is in die zin een stimulans om door te gaan op de ingeslagen weg. Bijvoorbeeld ten aanzien van de kritiek op het fokken van dieren voor een hogere melkproductie. Die kritiek is beperkt en erg eenzijdig, meent LTO Nederland. Binnen de fokkerij is de afgelopen jaren bewust gekozen voor een andere aanpak. Koeien worden ouder en zijn robuuster. De gezondheid van zijn dieren is prioriteit van alle melkveehouders in Nederland.
Datum : 15 september 2010
Nummer : P2920