Regie der Gebouwen: Infotheek in KIK te Brussel
15/09/2010 14:00
REGIE DER GEBOUWEN - REGIE DES BATIMENTS
Op woensdag 15 september 2010 wordt de nieuwe infotheek in het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium te Brussel ( Jubelpark 1) officieel geopend in aanwezigheid van Didier Reynders, Vice-Eerste Minister en Minister van Financiën bevoegd voor de Regie der Gebouwen en Sabine Laruelle, Minister van Wetenschapsbeleid. Het KIK neemt deel aan de Openmonumentendagen op 18 en 19 september 2010.
Het KIK is een federale wetenschappelijke instelling die belast is met het beheer van de Belgische kunstwerken. De instelling is gehuisvest in een modernistisch gebouw dat opgetrokken werd tussen 1959 en 1962 aan de rand van het Jubelpark. Het gebouw wordt beheerd door de Regie der Gebouwen. Het was één van de eerste gebouwen ter wereld dat speciaal werd ontworpen voor een interdisciplinaire benadering van de kunstwerken. Sinds 2007 is de gevel, de centrale trap en zijn kunstwerken, het directiekantoor en de raadzaal beschermd.
Het gebouw heeft een oppervlakte van 8700 m², verdeeld over zes verdiepingen. Het geraamte van het gebouw bestaat uit gewapend beton. Het oorspronkelijke meubilair werd ontworpen door Charles Rimanque, in samenwerking met de Ateliers Stéphane Jasinski. De Kortrijkse firma in designmeubilair, het Atelier d'Art De Coene Frères, stond in voor de vervaardiging van het meubilair.
Op de eerste verdieping van het KIK bevonden zich kantoren, de leeszaal en de opslagruimte van de fototheek. De bibliotheek nam een gedeelte van de derde verdieping in. Gelet op de toename van de collecties en de beperkte beschikbare ruimte, besloot het KIK om zijn fototheek en bibliotheek samen te brengen in een nieuw infotheek. Het fotoarchief verhuisde naar de kelderverdieping waar het in betere omstandigheden wordt bewaard. Op die manier kwam er ruimte vrij op de eerste verdieping.
In februari 2010 startte de Regie der Gebouwen met de herinrichting van de eerste verdieping. Dankzij het moduleerbare karakter van het gebouw (geen enkele binnenwand is dragend, alle ruimtes worden van elkaar gescheiden door mobiele wanden) konden de werken gemakkelijk worden uitgevoerd.
Aan de rechterkant van de centrale gang werd één grote ruimte gecreëerd van 315 m2. Aan de linkerkant van de gang werd de oppervlakte van de leeszaal vergroot van 82 m2 tot 133 m2.
De werken werden uitgevoerd met respect voor de oorspronkelijke staat van de zalen. De structuur evenals bepaalde elementen zoals de grote kaartenbakken met fineerhout bleven behouden.
De vloerbekleding en de verlaagde plafonds werden vervangen, de wanden en het binnenschrijnwerk werden gewijzigd en aangepast, alles werd opnieuw geschilderd en de verlichting en de schakelaars werden vernieuwd.
De werken werden in juni 2010 voltooid, de kostprijs bedraagt 180 000 ¤ incl. BTW.
Technische fiche
Eigenaar: Belgische staat
Bouwheer: Regie der Gebouwen (arch. Blaise Beaume)
Gebruiker: Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium
Aannemer inrichting: Decorteam Meuleman n.v. (Kortrijk)
Aannemer elektriciteit: bvba Van Cauter (Mere)
Duur van de werken: februari 2010 - juni 2010
Kostprijs infotheek: 180.000 ¤ (incl. BTW)
***
De Regie der Gebouwen staat in voor de kwalitatieve kantoorhuisvesting van de federale ambtenaren en het instandhouden van het federale architecturale patrimonium.
Klantgerichtheid, flexibiliteit en efficiëntie zijn onze kernwaarden.
Wij beheren 989 gebouwen in eigendom (ong. 4,9 miljoen m2) en 534 ingehuurde gebouwen (circa 2,9 miljoen m2).
Onze projecten realiseren wij dankzij een succesvolle samenwerking met onze verschillende partners.
Dankzij haar kwalitatieve dienstverlening en haar specifieke en unieke knowhow op het vlak van bouw, restauratie en vastgoed, is de Regie der Gebouwen de referentiepartner van de federale overheid inzake vastgoed.
Johan Vanderborght
Woordvoerder
Regie der Gebouwen
Gulden Vlieslaan 87 bus 2
1060 Brussel
Tel.: +32(0)2-541 65 05
Fax: +32 (0)2-541 65 01
Mobile: 0479/31 26 91
www.regiedergebouwen.be
Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel