Iedereen WIJ: welzijnswerkers doen appel op samenleving

15/09/2010 10:52

CERA

Zorg voor welzijn is een zaak voor iedereen

Brussel, 15 september 2010 - Welzijnswerkers doen een uitgesproken appèl op de samenleving. De druk op de sector moet dringend herverdeeld worden. Dat blijkt uit een online bevraging die de voorzieningen helpt de eigen innovatieve capaciteit te beoordelen en prioritaire uitdagingen te bepalen. De resultaten van het project zorginnovatie worden in detail voorgesteld tijdens een persconferentie in aanwezigheid van Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Jo Vandeurzen.

Zes sectoren waren bij de bevraging betrokken: ondersteuning voor personen met een handicap, bijzondere jeugdbijstand, de gezinsondersteuning, de kinderopvang, het vrijwilligerswerk en de ouderenzorg. Zowel directieleden, hulpverleners als gebruikers namen deel.

Frank Cuyt, algemeen directeur Vlaams Welzijnsverbond: "Met deze meting geven onze welzijnswerkers een duidelijk signaal. Zorg op maat blijft de uitdaging. Maar de welzijnswerkers benadrukken ook de nood aan competente en geëngageerde medewerkers. Ook de leefomgeving van de zorggebruiker is medeverantwoordelijk voor de zorgverstrekking! Wij roepen de samenleving op daar mee zorg voor te dragen."

Innovatief voorbeeld in de bijzondere jeugdzorg verdient navolging

Onder andere vzw Onze Kinderen in Roeselare zal voor jongeren in de bijzondere jeugdzorg aan ouders, familie, vrienden en vrijwilligers een meer prominente rol geven. Ze worden daarvoor begeleid door het project zorginnovatie. Paul Nieuwdorp, algemeen directeur: "Ondanks een grote variëteit aan vormen van hulpverlening voelen sommige jongeren in de hulpverlening zich niet meer aangesproken. Ze zitten geblokkeerd in een patroon van weerstand. Ook ouders van jongeren haken soms af. De enige manier om jongeren en hun context mee te krijgen, is het ritme van de jongere en/of zijn gezin te volgen. Daarom voorzien we mobiele trajecten op maat van de jongere. Wat houdt dit in? Opnieuw of nog meer contact leggen met het gezin of verre familieleden zijn gekende manieren van werken. Maar nu willen we een stap verder gaan en een beroep doen op de brede samenleving. Meegaan met een vrachtwagenchauffeur, een staptocht voor ouder en jongere, samenwerken met een decorbouwer in het theater? Alles moet kunnen!"

Niet iedereen is klaar voor innovatie

Het project zorginnovatie ontwikkelde een diagnose-instrument dat voorzieningen helpt hun innovatieve capaciteit in beeld te krijgen. Dr. Koen Hermans, projectleider LUCAS KU Leuven: "Met de innovatiemeter kan elke medewerker de innovatieve capaciteit van zijn eigen voorziening testen. Welzijnsvoorzieningen scoren hoog op kwaliteit van teamwerking en leiderschap, maar netwerking en participatie van de gebruiker moeten en kunnen nog naar een hogere versnelling. Ook al zien de respondenten niet direct de groeiende diversiteit en interculturalisering als een uitdaging, toch zullen de welzijnswerkers hiermee ook rekening moeten houden, wil men aan deze doelgroep zorg op maat bieden."

Reactie van Minister Jo Vandeurzen

Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen pleit voor een driehoeksrelatie in de zorg: "Door de toegenomen levensverwachting, neemt ook het aantal chronische aandoeningen toe. Dat zal de komende decennia de behoefte aan zorg aanvuren. We moeten beseffen dat budgettair de sky niet de limit is. We zullen ook als samenleving onze verantwoordelijkheid moeten nemen en de relatie zorgvrager - zorgverstrekker aanvullen. Dat engagement vereist ondersteuning door de overheid. Ondersteuning in de vorm van bijv. het aanreiken van innovatieve hulp. Daarin zit de belangrijke meerwaarde van zorginnovatie.be."

De resultaten van het project zorginnovatie worden in detail voorgesteld tijdens een persconferentie op 16 september om 10u30 stipt in Conferentie Centrum Diamant, A.Reyerslaan 80, 1030 Brussel. Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Jo Vandeurzen is aanwezig.

Wenst u een interview met innovatieve voorzieningen die aan de slag gingen met de instrumenten van het project Zorginnovatie? Laat het ons weten.

Contactpersoon voor de pers:

* Frank Cuyt - Algemeen directeur, Vlaams Welzijnsverbond, gsm: 0477 75 31 90

* Dr. Koen Hermans - projectleider Armoede en welzijn, Lucas K.U.Leuven,

tel: 016 33 69 12- gsm: 0476 63 39 66

* Paul Nieuwdorp - algemeen directeur vzw Onze kinderen, tel. 051 22 21 44 - gsm: 0498/88 71 86

* Leo De Bock, woordvoerder kabinet Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, tel. 02 552 64 49 - gsm: 0475 92 42 89

Volgende info is beschikbaar op http://www.cera.be:

* Zorginnovatoren in Vlaanderen die meewerkten aan het project zorginnovatie

* Toekomstige zorginnovatoren in Vlaanderen: lijst met 18 laureaten projectoproep 'Laat je stimuleren om te innoveren'

Het project Zorginnovatie is een initiatief van het Vlaams Welzijnsverbond, Zorgnet Vlaanderen, het onderzoekscentrum Lucas (K.U.Leuven), Weliswaar en Cera.

Meer informatie vindt u op www.zorginnovatie.be en op www.cera.be.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel