Onderzoek naar het samenvoegen van gemeenten
01/09/2010 13:01
Finace
Het samenvoegen van IT systemen, het overbruggen van cultuurverschillen en het formuleren van heldere doelstellingen vooraf zijn de belangrijkste obstakels bij het succesvol samenvoegen van gemeenten. Zo blijkt uit onderzoek van Finace en Prof. Dr. Jaap Koelewijn van de Nyenrode Business Universiteit.
Finace en Koelewijn deden onderzoek naar de gevolgen van het samenvoegen van gemeenten voor de bedrijfsvoering. Meer dan tachtig gemeenten deden aan dit onderzoek mee.
Andere opvallende uitkomsten zijn: fusietrajecten op vrijwillige basis nemen minder tijd in beslag. Deelnemers van kleine gemeenten aan het onderzoek zijn relatief positief over de uitkomst van de fusie.
De komende jaren staan er veel fusies van gemeenten gepland. Centrale overheid en Provincies streven naar schaalvergroting bij gemeenten. Ook zijn er gemeenten die op vrijwillige basis fuseren. Motieven hiervoor zijn: kostenbesparingen, het vergroten van de bestuurlijke slagkracht, versterking van de positie van de gemeenten ten opzicht van andere bestuurslagen en het handhaven van het voorzieningenniveau.
Fusies van gemeenten brengen ook nadelen met zich mee. Het fusieproces zelf is kostbaar (frictiekosten), schaalvergroting kan leiden tot grotere afstand met de burger en het formeler en meer bureaucratisch worden van de organisatie. Het blijft vaak onduidelijk of er daadwerkelijk kosten worden gereduceerd.
Juist omdat het fuseren van gemeenten de komende jaren zo'n belangrijk thema blijft, hebben Finace en Koelewijn besloten tot dit onderzoek.
In samenwerking met enkele gemeenten die al gefuseerd zijn, wil Finace een "Checklist Fuseren voor Gemeenten" ontwikkelen.