MBO Raad: Steeds meer scholen krijgen begroting niet meer sluitend
15/09/2010 12:00
MBO Raad
Het mbo weet toch meer jongeren succesvol op te leiden, ondanks grote financiële kopzorgen. Dat zijn de hoofdconclusies van de sectorrapportages Studiesucces 2008-2009 en Financieel resultaat (boekjaar 2008) die de MBO Raad vandaag in het kader van de Benchmark publiceert. Jan van Zijl, voorzitter MBO Raad: "Dat meer jongeren met een diploma het mbo verlaten is te danken aan de niet aflatende inzet van docenten maar ook aan verbeteringen in de bedrijfsvoering. Het is zeker niet het bewijs dat het met minder ook wel gaat. Integendeel, het mbo heeft er veel taken bij gekregen, terwijl de inkomsten hetzelfde zijn gebleven. Steeds meer onderwijsinstellingen krijgen hun begroting niet meer sluitend."
Meer taken, minder geld
De MBO Raad presenteerde de sectorrapportages vanochtend aan de Vaste Kamercommissie tijdens een werkontbijt. Het werkontbijt, verzorgd door studenten horeca van het ROC Mondriaan, diende om de nieuw aantredende commissieleden bij te praten over de staat van het mbo. "De sectorrapportage Financieel resultaat bevestigt wat we aan de hand van een vorig jaar uitgevoerde quick scan eigenlijk al wisten: het gaat financieel gezien niet goed. Van de 60 instellingen die meewerken aan de bench-mark, staan er 27 slecht voor. Dat is 45%." De financiële nood heeft diverse oorzaken. "We hebben er taken bij gekregen, zoals de aanpak van voortijdig schoolverlaten. Veel tijd en energie en helaas ook geld gaat zitten in de begeleiding van studenten die extra zorg nodig hebben om te voorkomen dat ze buiten de boot vallen," legt Van Zijl uit. "Maar ook de toename van het aantal studenten, de modernisering van het onderwijs en aanpassing van de huisvesting zodat onze studenten gebruik kunnen maken van de faciliteiten die nodig zijn, zorgen voor extra druk op de beschikbare middelen. Je kunt elke euro maar een keer uitgeven."
Van Zijl heeft het werkontbijt met de vaste Kamercommissie aangegrepen om meteen een hardnekkig beeld te weerleggen: "Het idee bestaat dat een groot deel van de personeelskosten wordt besteed aan het overhead. Wat blijkt? Van elke euro gaat 0,67 cent naar de docenten en 0,05 cent naar directie en management. De rest gaat naar direct (0,13 cent) en indirect onderwijsondersteunend personeel (0,15 cent)."
Overheid nu aan zet
De financiële positie van de onderwijsinstellingen baart de MBO Raad grote zorgen. De dreiging is immers groot dat onder druk van de economische crisis en de aangekondigde bezuinigingen ook het onderwijs niet gespaard wordt. "Gaan onze inkomsten werkelijk dalen, dan kan de kwaliteit van het mbo verder onder druk komen te staan," waarschuwt Van Zijl. "De dreiging dat er bezuinigd gaat worden is natuurlijk wel reëel. De verkiezingsprogramma's waren er weliswaar eensgezind over, het onderwijs moest met rust gelaten worden. Maar beloven is 1, dat kunnen waarmaken is natuurlijk een ander verhaal."
De overheid is nu aan zet om ervoor te zorgen dat het mbo kwalitatief goed onderwijs kan blijven bieden dat toegankelijk blijft voor iedereen en aansluit op de arbeidsmarkt, niet alleen nationaal maar ook internationaal. "En als er dan al mogelijkheden zijn op sommige kostenposten in het mbo te bezuinigen, laat de opbrengsten dan in elk geval goed terugvloeien in het mbo zelf, zodat we kwaliteitsverlies kunnen voorkomen."
De benchmark mbo is de vierde op rij en wordt dit jaar gesplitst in sectorrapportages gepresenteerd. In november volgt de sectorrapportage studenttevredenheid.
De vandaag gepubliceerde sectorrapportages Studiesucces 2008-2009 en Financieel resultaat (boekjaar 2008) vindt u op de website van de MBO Raad: www.mboraad.nl.
http://www.mboraad.nl
Noot voor de redactie:
Noot voor de redacties,
MBO raad