Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Feijenoord zet kinderwensspreekuren in tegen babysterfte

Stellen met een kinderwens kunnen vanaf nu in de deelgemeente Feijenoord terecht bij de kinderwensspreekuren bij huisartsen- en verloskundigenpraktijken. Tijdens deze spreekuren kunnen zij vragen stellen en krijgen zij informatie over een gezonde zwangerschap. ,,Met deze spreekuren gaat Feijenoord het hoge sterftecijfer onder baby's bestrijden,'' zegt dagelijks bestuurder van de deelgemeente Feijenoord Marit van der Riet (Gezondheid).

In Rotterdam sterven te veel baby's tijdens de zwangerschap of vlak na de bevalling. Zeker in vergelijking met de rest van Nederland. De zogenoemde perinatale sterfte is in Rotterdam 11,6 promille, landelijk sterven ruim tien op de duizend baby's tijdens de zwangerschap of (kort na) de geboorte. Door ervoor te zorgen dat de aanstaande ouders vóór de zwangerschap al gezond leven, wordt de kans dat een baby gezond is groter.
De perinatale sterfte in Rotterdam is het hoogst in wijken met sociaal-economische achterstanden. Onder bepaalde bevolkingsgroepen is er nog veel onbekendheid over allerlei zaken rond seksualiteit, zwangerschap en gezond zwanger worden en zijn. Er zijn nog veel vragen, maar ook fabeltjes en tradities, over zwanger worden, vruchtbaarheid, leefstijl, erfelijke ziektes. Tijdens een kinderwensspreekuur worden alle deze vragen beantwoord.

Tupperwarebijeenkomsten
De kinderwensspreekuren worden gehouden door drie verloskundigenpraktijken, twee gezondheidscentra en een huisartsenpraktijk in de deelgemeente Feijenoord. Deelnemende praktijken zijn: Gezondheidscentrum Afrikaanderwijk (Zorg op Zuid), Gezondheidscentrum Randweg, Huisartsenpraktijk Mozaïek, Verloskundigen Praktijk Eva, Verloskundigen Praktijk Randweg en Verloskundige Maatschap Maashaven. De verloskundigen of huisartsen die op deze locaties de kinderwensspreekuren houden, zijn hiervoor speciaal geschoold.
Voorlichting via de kinderwensspreekuren is een van de acties van het project Preconceptiezorg Feijenoord. Ook via posters, folders en flyers en via voordrachten en bijeenkomsten worden wensouders geïnformeerd. Daarnaast worden er de zogenoemde tupperwarebijeenkomsten (speciale huiskamerbijeenkomsten) gehouden voor specifieke doelgroepen, waar vrouwen uit de doelgroep zelf voorlichting geven. Ook wordt er een aantal voorlichtingsbijeenkomsten voor mannen gehouden.

Klaar voor een kind
De aanpak in Feijenoord is onderdeel van het gemeentelijk programma 'Klaar voor een Kind' dat de gezondheid van aanstaande ouders en ongeboren en pasgeboren kinderen in Rotterdam moet verbeteren en de babysterfte moet terugdringen. Meer informatie op: www.klaarvooreenkind.nl of www.zwangerwijzer.nl.