Politie Gelderland-Midden

Regionaal

---

Zaak Duiven opnieuw in Opsporing Verzocht

Publicatiedatum: 13-9-2010 8:45:08

ARNHEM - De politie Gelderland-Midden zoekt opnieuw de publiciteit met de zaak Duiven in Opsporing Verzocht. Naar aanleiding van nieuw binnengekomen informatie vraagt de politie nogmaals de aandacht voor dit, nog onopgeloste, misdrijf.

Een jaar geleden werd in de nacht van vrijdag 18 op zaterdag 19 september 2009 de toen 89-jarige Duivense zo ernstig mishandeld dat ze in coma raakte. De bejaarde vrouw overleed op 1 maart van dit jaar aan haar verwondingen. De Duivense was net twee weken 90 jaar oud en sinds die mishandeling was ze niet meer bij kennis geweest.

Rechercheonderzoek
De politie werkte sinds die nacht met een grootschalig rechercheteam (gemiddeld 25 rechercheurs) onder de naam 'Para' aan het oplossen van deze zaak. Er is uitgebreid onderzoek gedaan. In de media zijn meerdere getuigenoproepen gedaan, waaronder vier keer bij Opsporing Verzocht. Er werden 70 tips ontvangen en er zijn honderden getuigen gehoord.

Eind maart werd een 29-jarige Arnhemmer aangehouden. Hij werd enkele dagen later door de rechter-commissaris in vrijheid gesteld. Het Openbaar Ministerie heeft half juli laten weten dat deze persoon niet verder vervolgd zou worden en ook niet langer verdachte is. Drie personen (van 18 en 20 jaar uit Zevenaar en een 19-jarige uit Wijchen) werden op 26 april 2010 aangehouden in verband met hun mogelijke betrokkenheid bij de overval en de dood van de 90-jarige Duivense. Half juli heeft het Openbaar Ministerie besloten dat de drie mannen voorlopig niet vervolgd zouden worden omdat er op dat moment te weinig bewijs was om ze voor de rechter te brengen. De mannen zijn/worden wel vervolgd op verdenking van betrokkenheid bij een andere overval in Duiven op 29 maart 2009.

In juli is het rechercheteam verkleind naar acht rechercheurs. Het team blijft echter onverminderd doorgaan met het onderzoek in de hoop dat dit misdrijf opgelost kan worden.

Nieuwe informatie
Uit onlangs nieuw binnengekomen informatie blijkt dat er mogelijk mensen zijn die meer weten, maar daarover nog niet met de politie gesproken hebben, om wat voor reden dan ook. Het rechercheteam vermoed dus dat er mensen zijn die informatie hebben waarmee de politie de zaak mogelijk kan oplossen. Het rechercheteam hoopt dat zij zich alsnog melden. Tijdens de uitzending van Opsporing Verzocht doet de politie dan ook met klem een beroep op deze mensen.

Opsporing Verzocht
In Opsporing Verzocht van dinsdag 14 september vraagt de politie opnieuw aandacht voor de zaak. Niet alleen omdat het een jaar geleden is, maar vooral omdat de politie hoopt alsnog nieuwe getuigen te kunnen spreken. Zo wordt onder meer opnieuw het vermiste horloge getoond en aandacht gevraagd voor de scooter die op de oprit van de woning is gezien. Door deze hernieuwde aandacht hoopt de politie alsnog dat zich getuigen melden die het rechercheteam nog niet heeft gesproken of getuigen die aanvullende informatie hebben. De uitzending van Opsporing Verzocht is dinsdagavond 14 september om 21:50 uur op Nederland 1. De herhaling is woensdag 15 september om 10:10 uur op Nederland 2.

Beloning
De door de Hoofdofficier van Justitie uitgeloofde beloning van 10.000 euro is nog niet uitgekeerd. Getuigen kunnen bellen met de (gratis) opsporingstiplijn 0800-6070. Reageren per e-mail is ook mogelijk: para@gelderland-midden.politie.nl. Ook kan anoniem informatie worden doorgegeven via Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.