Politie Twente

Persberichten Politie Twente dinsdag 14 september 2010 Marloes Nollen/Rosita de Vries: 053- 455 5588

Bromfietsster gewond bij aanrijding

Enschede

Op maandag 13 september is omstreeks 15.15 uur een 28-jarige vrouw uit Enschede gewond geraakt bij een ongeval op de Haaksbergerstraat in Enschede. Een 28-jarige automobilist uit Enschede reed over de Haaksbergerstraat in de richting van de Gerststraat. De man wilde rechtsaf slaan en raakte bij het afslaan met de rechterzijde van zijn auto een bromfietsster. Zij raakte bij het ongeval gewond en is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis met onbekend letsel. De vrouw bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs voor een bromfiets. (2010083143)

Autobranden
Enschede
In de nacht van maandag op dinsdag 14 september zijn aan de Frederikastraat omstreeks 03.30 uur, twee auto's volledig uitgebrand en een derde auto flink beschadigd. De politie is een onderzoek gestart omdat het vermoeden bestaat dat het hier om brandstichting gaat. De technische recherche heeft een sporenonderzoek gedaan. Tevens heeft een getuige een man op het moment dat de eerste auto begon te branden weg zien rennen. Van deze man is slechts een summier signalement bekend. Het gaat om een man van ongeveer 1.80 m lang met een grijze trui. Hij is weggerend via het Boswinkelpad in de richting van de Europalaan. De politie vraagt getuigen zich te melden via het algemene politie nummer 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000. (2010083236)

Laat je niet afleiden in het verkeer Twente
Op 10 september is de landelijke campagne "Laat je niet afleiden in het verkeer" van start gegaan. Ook de politie Twente controleert hierop.

Maandag 13 september heeft de politie gecontroleerd tussen 10.00 uur en 15.00 aan de Willemstraat in Hengelo en de Varviksingel in Enschede. Aan de Willemstraat reden drie automobilisten door het rode verkeerslicht en 2 automobilisten belden niet handsfree. Op de Varviksingel droegen 6 bestuurders de autogordel niet en belde één bestuurder niet handsfree. Proces-verbaal wordt opgemaakt.

Hoewel de campagne zich vooral richt op het bedienen van apparatuur, zijn er meer zaken waardoor men afgeleid kan worden. Een 20-jarige automobiliste uit Losser is 13 september omstreeks 20.30 uur met nekklachten overgebracht naar het ziekenhuis nadat zij op de Oranjestraat een eenzijdig ongeval had veroorzaakt. Zij had op de passagiersstoel een doos staan met een kitten. Toen het katje uit de doos wilde klimmen probeerde zij dit te voorkomen, hierdoor stuurde zij naar links, raakte een geparkeerde auto en sloeg over de kop. Zij kon zelfstandig uit haar auto komen. Proces-verbaal zal worden opgemaakt.

De risico's van afleiding
·Je reageert trager
Bellende automobilisten reageren gemiddeld 0,25 seconde later dan niet-bellers. Dat betekent dat ze meer meters afleggen, voordat ze beginnen met remmen. Bij een snelheid van 100 km per uur is dat zeven meter en bij 50 km per uur 3,5 meter. Die extra afstand kan het verschil zijn tussen op tijd stilstaan of inrijden op een file. Of een botsing met een overstekend kind.

·Je hebt minder controle over de auto Door het bedienen van elektronische apparatuur is het moeilijk de auto recht te houden en voldoende afstand te bewaren. Niet alleen vanwege de afleiding, maar ook omdat je op dat moment slechts één hand beschikbaar hebt voor sturen en schakelen. Dat leidt tot slingeren en problemen bij het ritsen en afslaan.

·Je let minder op je snelheid
De afleiding zorgt ervoor dat automobilisten hun snelheid minder goed aanpassen aan het overige verkeer en de weersomstandigheden. Ze rijden te hard of juist erg langzaam. Zeker bij regen en gladheid levert dat veel gevaar op.

·Je mist informatie
Door de afleiding hebben automobilisten minder aandacht voor verkeersborden, verkeerslichten en strepen op de weg. Bij testen in een rijsimulator zagen handheld bellende automobilisten 4 van de 10 verkeersborden over het hoofd.

(2010083041/115/203)

Fietsster gewond bij ongeval

Enschede

Een 80-jarige vrouw uit Losser is op maandag 13 september omstreeks 15.05 uur gewond geraakt na een aanrijding. Een 52-jarige automobiliste uit Losser reed over de Markeweg en draaide de Richterstraat op. Op de drempel met de Richterstraat kwam de automobiliste in aanraking met de fietsster. De fietsster kwam van links en heeft aan de automobiliste die van rechts kwam geen voorrang verleend. De fietsster is met onbekend letstel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. (2010083133)

Meerdere airbags ontvreemd

Borne

In de nacht van zondag op maandag 13 september zijn er in de wijk Stroom Esch in Borne van verschillende auto's airbags ontvreemd. O.a. van auto's die geparkeerd stonden aan het Vedergras, Struisgras en de Weerselosestraat. Bij de politie Twente zijn tot op heden 4 auto-inbraken gemeld waar airbags zijn ontvreemd. (2010082968)

Joyriding

Enschede

Op dinsdag 14 september omstreeks 01.25 uur vond er een aanrijding plaats op de Oldenzaalsestraat t.h.v. de Heurne. Een automobilist had hier het verkeerslicht op de middengeleider geraakt en de auto had hierdoor forse schade opgelopen. De automobilist een 19-jarige man uit Enschede bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs en had de auto van zijn ouders zonder instemming van hen geleend. Proces-verbaal wordt opgemaakt. (2010083226)

---- --