Ingezonden persbericht


Haagweg en omgeving worden milieuzone

|          |                               |datum   |     14 september 2010         |
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rijswijk heeft ingestemd met het invoeren van een milieuzone op en rond de Haagweg. Deze instemming volgt op het akkoord dat de Stichting Winkelcentrum Historisch Rijswijk (SWHR), de verladersorganisatie EVO en Transport en Logistiek Nederland (TLN) en de gemeente Rijswijk met elkaar sloten. De milieuzone treedt op 1 november 2010 in werking.

Een milieuzone is een gebied waar de toegang voor vrachtwagens die te veel fijnstof en stikstofoxiden uitstoten beperkt is. Het doel van de milieuzone is om de luchtkwaliteit aan de normen te laten voldoen. In de milieuzone in Rijswijk mogen per 1 november 2010 geen vrachtauto's meer komen die vallen onder Euronorm 0,1 of 2; Euronorm 3 is slechts toegestaan onder bepaalde voorwaarden. Euronorm 0 geldt als meest vervuilend, Euronorm 5 als schoonste.

Het akkoord tussen de genoemde partijen is het resultaat van lange en intensieve onderhandelingen. Wethouder Dick Jense (onder andere van Milieu en Verkeer en Vervoer) is blij met het resultaat: "Het is een stap in de goede richting, maar we blijven verder werken aan maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren."

De eerste drie maanden na invoering van de milieuzone hanteert de gemeente een periode van gewenning. Dit houdt in dat overtreders alleen een waarschuwing krijgen. Vanaf 1 februari 2011 start de intensieve handhaving van de milieuzone.

Minder vrachtauto's

De verwachting is dat het aantal vrachtauto's in de milieuzone tot maximaal 25% vermindert. De vrachtauto's die moeten uitwijken, zullen deels via de A12 naar Den Haag rijden, en deels via de Prinses Beatrixlaan of de Burgemeester Elsenlaan. Er is daarbij zorgvuldig gekeken naar wat dit betekent voor de luchtkwaliteit in deze gebieden. Het blijkt dat de normen ook dan niet worden overschreden, terwijl de Haagweg en omgeving worden ontlast. De spreiding over verschillende routes geeft een meer evenwichtige verdeling. Naar verwachting zullen de vervoerderorganisaties op termijn hun wagenpark aanpassen, omdat steeds meer gemeenten een milieuzone instellen. In onze regio zijn dat bijvoorbeeld de gemeenten Den Haag en Delft.

Informatie en inspraak

Van 17 september tot en met 29 oktober 2010 ligt het besluit ter inzage bij de publieksbalie van de gemeente Rijswijk. Het is dan ook te raadplegen via www.rijswijk.nl (zoeken op milieuzone). Op internet is vanaf dat moment ook achtergrondinformatie te vinden en informatie over het eventueel indienen van zienswijzen. Desgewenst is het mogelijk contact op te nemen met publieksvoorlichting van de gemeente Rijswijk via (070) 326 19 50.