Gemeente De Wolden


Persbericht




Zuidwolde, 14 september 2010





De gemeente De Wolden brengt bezuinigingsrichtingen in kaart


De Wolden krijgt door de economische crisis en rijksbezuinigingen aanzienlijk minder te besteden. Het college van burgemeester en wethouders heeft om die reden in juni 2010 besloten 2,5 miljoen euro aan bezuinigingsvoorstellen in kaart te brengen. Een half miljoen is bestemd voor discussieruimte en een half miljoen betreft ombuigingen voor nieuw beleid. Hierdoor kan de gemeente blijven investeren. Per saldo blijft er met de huidige inzichten dan
2 miljoen aan bezuinigingen over.

"De kaasschaaf voldoet niet"
Het college heeft zo realistisch mogelijk de omvang van de bezuinigingen ingeschat, maar kijkt uiteraard met spanning uit naar de ontwikkelingen in Den Haag. Verantwoordelijk wethouder Henk Lammers: "Net als andere gemeenten ontkomen we niet aan bezuinigingen. Kleine aanpassingen en de kaasschaafmethode zijn niet voldoende. We zullen belangrijke beslissingen moeten nemen. Alleen zo kunnen we De Woldenaren op een goed niveau blijven bedienen. We bekijken alles in het licht van onze uitgangspunten dienstverlenend, dynamisch en duurzaam. Het collegeprogramma is een uitermate belangrijke richtlijn, waarvan we niet zomaar afwijken."


Alles in kaart

De komende maanden brengen college en medewerkers in kaart welke beleidsterreinen ruimte bieden voor bezuinigingen. Voor alle diensten en activiteiten wordt bekeken wat anders kan, minder of wat wellicht niet meer gedaan wordt. In december 2010 legt het college de bezuinigingsrichtingen voor aan de gemeenteraad. De keuzes die de raad maakt, worden vervolgens uitgewerkt. In juni 2011 - bij de behandeling van de Kadernota 2012 - bespreekt de raad de concrete voorstellen en in november 2011 neemt de raad definitieve besluiten. Deze besluiten neemt de raad bij de behandeling van de 'gemeentebegroting 2012 en volgende jaren'.

Laat je horen!
Deze week krijgen instellingen die subsidies ontvangen en de Verenigingen voor dorpsbelangen een brief van de gemeente over dit bezuinigingsproces. Bij het opstellen van de voorstellen ligt de bal echter in eerste instantie bij de gemeentelijke organisatie. Wanneer de raad heeft ingestemd met de grote lijnen, betrekt de gemeente inwoners, instellingen en het bedrijfsleven bij de bezuinigingen. Ook aan hen wordt gevraagd op welke terreinen bezuinigd kan worden.