Gemeente De Wolden



Persbericht



Zuidwolde, 14 september 2010




College De Wolden biedt raad tussentijdse financiële rapportage 2010 aan

Het college van burgemeester en wethouders van De Wolden presenteert op donderdag 30 september de gemeenteraad een bestuursrapportage. Deze tussentijdse rapportage geeft inzicht in de financiële stand van zaken over de eerste vijf maanden en een doorkijk naar het eind van het jaar.

De bestuursrapportage sluit met een negatief bedrag van 904.000 euro. Deze negatieve uitkomst wordt in hoofdlijnen veroorzaakt door extra kosten onderhoud wegen en gladheidbestrijding door de extreme winterse omstandigheden, aanpassing budgetten sociale zaken door een toename van de uitkeringsverstrekkingen, lagere opbrengst leges bouwvergunningen en een lagere algemene uitkering uit het Gemeentefonds.

Het bedrag van ruim negen ton is verwerkt in de bestuursrapportage. De nog aanwezige begrotingsruimte voor 2010 is E 396.000. De gemeente kan dit bedrag aanwenden voor eenmalige uitgaven. Bij behandeling van de begroting 2011 en het meerjarenperspectief voor de eerstkomende jaren wordt ingegaan op de mogelijke bestemming van deze incidentele middelen. Ook de nog in te zetten bezuinigingsmaatregelen spelen hierbij een rol.

De Wolden krijgt door de economische crisis en rijksbezuinigingen aanzienlijk minder te besteden. Het college van burgemeester en wethouders heeft om die reden in juni 2010 besloten 2,5 miljoen euro aan bezuinigingsvoorstellen in kaart te brengen. Een half miljoen is discussieruimte en een half miljoen zijn ombuigingen voor nieuw beleid. Hierdoor kan de gemeente blijven investeren. Per saldo blijft er met de huidige inzichten dan 2 miljoen aan bezuinigingen over.