Gemeente Boxtel

Moeilijke tijden? Boxtel investeert in kwaliteit

* 14-09-2010

Boxtel investeert in kwaliteit ook al zijn de tijden economisch en financieel moeilijk. Bij het opstellen van de begroting zijn de rijksbezuinigingen een belangrijk gegeven. Boxtel gaat uit van een ?middenscenario? met een bezuiniging van ? 2 miljoen.

Link: http://www.boxtel.nl/nieuws.php

Inhoudelijk zet deze begroting in op: ruimtelijke kwaliteit, duurzaamheid, versterking van de basis voor infrastructurele maatregelen, leefomgeving, dienstverlening en kwetsbare groepen. Dat alles op een degelijke financiële basis, waar deze begroting voor zorgt. Ambities en doelen overeind houden in tijden van bezuinigingen vraagt om eensgezindheid, standvastigheid en creativiteit. Bezuinigen door ambities en doelen te schrappen is kiezen voor de makkelijkste weg. De Boxtelse keuze is dat zeker niet. Door samenwerking kunnen ons gemeentebestuur, onze inwoners en onze partners meer bereiken dan alleen. Het accent ligt hier op onze inwoners: mét hen bereiken we meer! Oftewel: samen verder, de burger centraal.

Bezuinigen en ambities: paradox of uitdaging?
Ambities overeind houden in een tijd van bezuinigingen lijkt een paradox. De makkelijkste weg zou zijn ambities en doelen weg te strepen en het bezuinigde geld te cashen. Missie volbracht, maar de droom van Boxtel uit de strategische visie 2010-2020 is dan wel vervlogen. En leg dat maar eens uit aan de duizend inwoners die meewerkten aan het verwoorden van die droom. Als het schrappen van ambities geen optie is, is creatief zoeken naar middelen en standvastig vasthouden van onze doelen de enige échte weg. Boxtel kiest hier dan ook voor. In deze begroting blijven onze doelen ? kwaliteit, duurzaamheid en sociaal beleid ? overeind en zult u zien dat we creatief hebben gezocht naar middelen om ze te bereiken.

Hoe houden we onze doelen overeind?
De budgetten voor duurzaamheid blijven intact en daarvoor doen we een beroep op onze reserves. Zo blijven we de bijvoorbeeld het programma Verkwikkend Buitengebied en de nota Duurzame Ontwikkeling uitvoeren. Het beleid op het terrein van recreatie en toerisme zetten we voort. Deze begroting legt de basis onder bezoekerscentrum De Groene Poort en verdere versterking van het Centrum. Op het bedrijventerrein zoeken we samen met onze partners naar mogelijkheden, om te herstructureren en bedrijven nieuw perspectief te bieden. Het bestemmingsplan Ladonk-Vorst wordt versneld en de kwaliteitsimpuls Ladonk-Vorst (? 1,4 miljoen is beschikbaar als herstructureringsfonds voor het bedrijventerrein met daarbij bijzondere aandacht voor de spoorzone. In de komende jaren worden achtereenvolgens de Burgakker en de Oude Kerkstraat (2011), het parkeren (2012), en de herinrichting van de Markt en de Clarissenstraat (2013) ter hand genomen. We maken daarvoor ? 2,8 miljoen vrij. Qua woningbouw gaan we v
oor goede, haalbare plannen. Dat betekent dat we niet meer alles kunnen, oftewel we gaan voor een 8 in plaats van een 9,5. Op sociaal terrein krijgt de gemeente steeds minder budget vanuit andere overheden. Dat vangen we eerst op met onze reserves. Zodat we kunnen werken aan nieuw beleid zonder meteen onze kwetsbare inwoners te treffen. Van de bezuiniging op personeel realiseren we ? 250.000 in 2011. Verder werken we aan onze dienstverlening, om van de gemeente hét overheidsloket te maken.

Behandeling van de begroting
Op 19 oktober en 2 november behandelt de gemeenteraad de begroting. Daarvoor wordt de begroting behandeld door de drie raadscommissies: op 4 oktober door Maatschappelijke Zaken, op 5 oktober door Ruimtelijke Zaken en op 6 oktober door Bestuurlijke Zaken.

Bekijk de begroting...