Gemeente Maasgouw


De regeling "Meedoen" - speciaal voor ouders met kinderen

De gemeente Maasgouw wil voorkomen dat inwoners, zowel jong als oud met een inkomen rond het minimum, sociaal geïsoleerd raken.

Daarom heeft de gemeenteraad besloten dat er extra geld moet komen om deze groep te ondersteunen. Vooral ouders met kinderen - die tot de doelgroep behoren - worden hiermee geholpen.

Welke voorzieningen zijn er voor kinderen?

* De gemeente maakte met het Jeugdsportfonds Limburg afspraken over het verstrekken van een bijdrage voor kinderen van 4 tot 18 jaar die lid zijn van een sportvereniging. Het Jeugdsportfonds betaalt - namens de gemeente - de contributie van de vereniging en verstrekt ook nog een bijdrage voor sportartikelen voor kinderen die hiervoor in aanmerking komen.

* Maar ook kunnen kinderen die lid zijn van andere verenigingen of clubs in aanmerking komen voor een bijdrage in de contributie of het lidmaatschapsgeld. Deze bijdrage wordt rechtstreeks door de gemeente betaald. Daarbij wordt 75% van de contributie vergoed met een maximum van EUR 100,- per jaar per kind en per vereniging (maximaal 2 verenigingen).

* Een eenmalige vergoeding van EUR 200,- per kind dat de overstap maakt van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs.
* Een vergoeding voor de aanschaf van een computer en een printer tot een maximaal bedrag van EUR 765,- wanneer minimaal één kind uit het gezin de middelbare school bezoekt. Het gaat daarbij om een eenmalige verstrekking.

Wie behoort tot de doelgroep?
Ouders met een inkomen tot 115% van de bijstandsnorm. Wanneer uw inkomen lager is dan de hieronder genoemde bedragen kunt u waarschijnlijk aanspraak maken op de hierboven beschreven voorzieningen voor kinderen. Op dit moment (juni 2010) bedraagt 115% van de bijstandsnorm netto per maand:

* voor een echtpaar EUR 1.419,20

* voor een alleenstaande ouder EUR 1.277,28

Verder wordt er ook rekening gehouden met spaargeld en ander vermogen maar daarbij geldt een vermogensvrijlating van EUR 10.960,- voor zowel een alleenstaande ouder als voor een echtpaar. Met de waarde in uw eigen woning houden wij geen rekening. (De genoemde bedragen worden elk half jaar iets bijgesteld. Voor de actuele bedragen kunt u informeren bij het team Sociale zaken van de gemeente).

Waar en wanneer aanvragen?
Voor het aanvragen van alle onderdelen van de Regeling Meedoen kunt u elke werkdag van 08.30 tot 12.30 uur terecht bij het team Sociale zaken in het Publiekscentrum van de gemeente Maasgouw, Markt 36 in Maasbracht. Maar daarnaast kunt u uw aanvraag ook digitaal indienen via een aanvraagformulier dat op de gemeentelijke webpagina is geplaatst: www.gemeentemaasgouw.nl. De voorziening moet aangevraagd zijn vóór 1 februari van het jaar volgend op het jaar waarop de kosten betrekking hebben (dus kosten over 2010 vóór 1 februari 2011).

Maar ook voor inwoners boven de 18 jaar heeft de gemeente mogelijkheden in het kader van de Regeling Meedoen. Vraag de brochure of informeer bij het team Sociale zaken in het Publiekscentrum te Maasbracht.

Publiekscentrum | Markt 36 Maasbracht | Telefoon 0475 85 25 00