Nederlands kampeerdesign scoort goed in het buitenland

Persbericht
Utrecht, 14 september 2010

Vier Nederlandse bedrijven in de kampeerbranche, Aart Kok, Holtkamper, Thetford en Ysin, zijn in Duitsland onderscheiden met de Caravan Design Award. De prestigieuze Awards worden elke twee jaar uitgereikt door het internationale Red Dot Projects aan het meest innovatieve kampeer- en caravanaanbod. De winnende bedrijven en hun zeer vernieuwende producten kunnen van 22 tot en met 26 oktober worden bewonderd op de Kampeer en Caravan Jaarbeurs 2010 in Utrecht. Traditioneel is de beurs ook het landelijke platform voor de verkiezing van de 'Kampeerauto van het Jaar', een initiatief van de Nederlandse Kampeerauto Club. Laatste nieuws is dat de bezoekers dit jaar voor de eerste keer in Utrecht de winnaars kunnen bewonderen van de 'Caravan- en Camper van het Jaar', de bekende verkiezing georganiseerd door de redactie van de Kampeer en Caravan Kampioen van de ANWB.


Nederland voorloper
De toekenning van de Design Awards aan de vier Nederlandse bedrijven is in Europa niet onopgemerkt gebleven. Het bewijst dat de ons land een van de voorlopers is als het gaat om ontwerp. Aart Kok kreeg de eervolle onderscheiding toebedeeld vanwege het doordachte concept van de vouwwagen Tuareg, waarmee deze exposant een bijzondere bijdrage levert aan het kamperen met vaste wanden, ook wel 'caravannen' genoemd. Met het flexibele interieur en de bijzondere achtertent van de Tuareg komt het echte kamperen zeker niet in het geding.

Struikelvrij
Holtkamper viel voor het tweede achtereenvolgende jaar in de prijzen. Dit keer met de 'Kyte', een innovatieve tenttrailer met een zwevende luifel, zonder stokken en scheerlijnen, dus geheel struikelvrij en ook nog eens binnen enkele minuten kant-en-klaar op te zetten. Dat Holtkamper opnieuw een Design Award in de wacht sleept toont eens te meer aan dat exposanten van de Kampeer en Caravan Jaarbeurs belangrijke spelers zijn in de internationale ontwikkelingen in ontwerp en innovatie.

Comfort van thuis
Exposant Thetford werd bekroond met de Design Award voor het nieuwste cassettetoilet, de C-500. Dit inbouwtoilet is opvallend modern vorm gegeven met ronde vormen en biedt dankzij de verbeterde stijfheid het comfort dat de kampeerder ook thuis gewend is. De C-500 is bovendien onderscheidend omdat de behuizing kan worden losgemaakt, wat de service en het onderhoud eenvoudiger maakt. Met de diverse typen behuizingen, rond of vierkant, past het fraaie toilet in elke badkamer.

Ysin
'Opera' is de naam van de spannend en tegelijkertijd elegant vormgegeven tenttrailer waarmee exposant Ysin de harten stal van de jury van de Design Awards. Deze karakteristieke, luxe designsuite van roestvrij staal en met teakhouten veranda staat in luttele minuten fier overeind en is een lust voor het oog. De inrichting omvat twee elektrisch verstelbare bedden, heteluchtverwarming, een boiler die warm water levert voor keuken, fonteintje en douche, een koelkast met bovenlader, een keramisch toilet en van luifel tot vloer energiezuinige LED-verlichting.

Nog veel meer
Uiteraard worden de bezoekers van de Kampeer en Caravan Jaarbeurs blootgesteld aan nog veel meer verleidingen en nieuwe toepassingen die de innovatiekracht van exposanten onderstrepen. Wat te denken van de revolutionaire ronde module van exposant Be-coc. Ogenschijnlijk een simpel ontwerp maar met verrassende mogelijkheden. De compacte module, ook leverbaar op een caravanonderstel, bestaat uit twee delen die na opening een verrassend ruime leefruimte bieden. Door meerdere modules te koppelen is het zelfs mogelijk een compleet vakantiehuis neer te zetten. De module was tot dusverre slechts als schaalmodel beschikbaar, maar is nu één op één gebouwd en wordt ten doop gehouden op de Kampeer en Caravan Jaarbeurs.

Naam bedenken
Zeer multifunctioneel ook is de nieuwe voortent van exposant Freelife, een inventie met diverse, goed doordachte toepassingsmogelijkheden. Uiteraard als prachtige extra leefruimte van de caravan, nog uit te breiden met twee slaapcabines, maar ook uitstekend solo toepasbaar als complete familietent of, in uitgeklede vorm, als partytent. De voortent is nog zó kersvers dat zelfs de naam nog moet worden bedacht. Kortom, een regelrechte uitdaging voor de bezoekers van de Kampeer en Caravan Jaarbeurs. De prijs die de bedenker van de beste naam in de wacht sleept liegt er niet om: die wint de voortent en kan daar tijdens de volgende kampeervakantie als eerste in Nederland mee pronken.

GranTurismo
Nog meer nieuws, en niet het allerminste: het Belgische caravanmerk Constructam is na twintig jaar terug op de Nederlandse markt en pakt meteen goed uit. Aangemoedigd door de vele emoties die het merk nog altijd losmaakt wordt op de Kampeer en Caravan Jaarbeurs de vernieuwde caravanserie GranTursimo, vermaard in de jaren zestig, voor het eerst ten tonele gevoerd. De kenmerkende oervormen zijn bewaard gebleven, uitgevoerd in lichtgewicht materialen en vooruitstrevende constructietechnieken. Deze functionele caravan staat garant voor een zorgeloze vakantie. Overdreven of overbodige luxe is bewust weggelaten.

Benelux
Behalve van het prijswinnende design, de vele innovaties en primeurs die zijn bijeengebracht kunnen de kampeerliefhebbers zich verheugen op veel activiteiten, presentaties, demonstraties en beleving. Voor het eerst zijn onder de noemer 'Bestemming Benelux' drie paviljoens ingericht met uitgebreide informatie over de mogelijkheden van een verblijf in België, Nederland en Luxemburg. Liefhebbers van deze populaire bestemmingen kunnen kennismaken met aanbieders van toeristische bestemmingen en smullen van typische streekproducten.

Degelijk en vertrouwd
De Kampeer en Caravan Jaarbeurs is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een begrip onder de bezoekers. Een degelijk en vertrouwd evenement met als kenmerken een ruim opgezet prachtig aanbod nieuwe kampeermiddelen op wielen, de grootste showroom van Nederland voor tourcaravans, kampeerauto's, vouwwagens, tenttrailers, voortenten, onderdelen en accessoires. De bezoekers vinden alles onder één dak, met deskundige toelichting van ervaren exposanten. Nagenoeg alle disciplines en merken zijn aanwezig. Voor meer informatie en kaartjes met korting: www.kampeercaravanjaarbeurs.nl.


Noot voor de redactie (