Ingezonden persbericht


Persbericht D66 Rotterdam

dinsdag 14 september 2010

D66: Vraagtekens bij gemeentelijke fastfoodpromotie

D66 Rotterdam zet grote vraagtekens bij het promoten van McDonald's door de gemeente. Rotterdammers die in het bezit zijn van de zogenaamde Rotterdampas kunnen een gratis hamburger krijgen bij McDonald's en wanneer en zo vaak als ze maar willen gratis frites krijgen, als ze daar maar een Big Mac, McChicken of Quarter Pounder bijkopen. "De gemeente stimuleert op deze manier het eten van fastfood en dat vinden we een vreemde situatie", aldus Jos Verveen, raadslid voor D66. "Rotterdammers behoren tot de meest ongezonde en minst bewegende inwoners van Nederland. Er ligt een enorme uitdaging om hier verandering in aan te brengen. Ik heb persoonlijk niks tegen McDonald's en eet ook wel eens een Cheeseburger, maar met het promoten van fastfood door de gemeente heb ik zeer veel moeite", zegt Verveen. De wetenschap deelt de twijfels van D66. Professor Katan, hoogleraar in de voedingsleer aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, noemt het 'heel onverstandig' dat de gemeente fastfoodconsumpt ie bevordert via de Rotterdampas.

Professor Katan: "Vetzucht is het voornaamste voedingsprobleem bij kansarme jongeren. Vetzucht veroorzaakt een groot aantal ziekten, waaronder diabetes. Diabetes kan op kortere of langere termijn bijdragen aan het ontstaan van blindheid, nierziekten, hart- en vaaktziekten, voetamputaties en impotentie", aldus Katan. Hij stelt dat het aannemelijk is, hoewel niet 100% bewezen, dat fastfood zoals hamburgers en frites bijdraagt aan het ontstaan van vetzucht. "Het is daarom heel onverstandig om de fastfoodconsumptie bij jongeren en bij minima te bevorderen via de Rotterdampas. Het is nog eens extra onverstandig omdat niet-westerse allochtonen erfelijk gevoeliger zijn voor diabetes dan autochtonen en veel van de armen en jongeren in Rotterdam zijn van niet-westerse allochtone afkomst", aldus Katan.

De Rotterdampas is een gemeentelijke voordeelpas voor Rotterdammers. Het aanbod bestaat vooral uit (korting op) culturele, educatieve en recreatieve voorzieningen in de stad. Er zijn op dit moment ongeveer 150.000 pashouders. Bijna een kwart van de Rotterdamse bevolking heeft de pas. De pas is gratis voor 18-jarigen. Overige Rotterdammers betalen een inkomensafhankelijk bedrag. Zo betaalt een bijstandsmoeder 5 euro per jaar en haar kind krijgt de pas gratis. Iemand met een modaal inkomen betaalt 60 euro per jaar. Voor meer informatie: www.rotterdampas.nl

Het promoten van fastfoodconsumptie door de Rotterdampas staat donderdag 16 september aanstaande op de agenda van de gemeenteraad van Rotterdam.