Ingezonden persbericht


EU scherpt regels voor huren sociale huurwoningen aan

Woningcorporaties moeten systeem woonruimteverdeling aanpassen

De sociale huursector is in beweging. De Europese Commissie heeft de regels voor het huren van een sociale huurwoning aangescherpt, wat directe gevolgen heeft voor de woonruimteverdeling. Woningcorporaties moeten volgens de nieuwe regelgeving vanaf 1 januari 2011 minimaal 90% van de vrijkomende sociale huurwoningen (met een netto huur tot E647,53) toewijzen aan woningzoekenden met een jaarlijks gezinsinkomen tot E33.000. Sociale huurwoningen zijn daarmee in principe niet meer toegankelijk voor bewoners die méér verdienen dan die gestelde inkomensgrens.

In de huidige afspraken over de woonruimteverdeling van Wooncompagnie in Schagen en omgeving, bestaan er op dit moment, naast specifieke jongerenwoningen, drie huurcategorieën. Woningen met een huur tot en met E425 zijn bestemd voor inkomens die voor huurtoeslag in aanmerking komen (meerpersoonshuishoudens met een inkomensgrens van circa E29.000 per jaar). Voor woningen met een huur tussen E425 en E535 gelden geen inkomenseisen. Woningen met een huur boven E535 zijn bedoeld voor bewoners die geen recht hebben op huurtoeslag.

Aangepaste regelgeving
Als gevolg van het besluit van de Europese Commissie gaat er binnen het systeem van de woonruimteverdeling het nodige veranderen. Zo kunnen bewoners die geen recht hebben op huurtoeslag, en niet meer verdienen dan E33.000 per jaar, een sociale huurwoning met een relatief lage huur betrekken. Aan de andere kant kunnen bewoners die afhankelijk zijn van huurtoeslag straks in aanmerking komen voor huizen met relatief hógere huurprijzen (tussen E535 en E647,53).

Systeem is inmiddels aangepast
Wooncompagnie heeft het systeem van de woonruimteverdeling inmiddels aangepast. Alle woningzoekenden kunnen nu reageren op de 'duurdere' huurwoningen tot E647,53. Het recht op huurtoeslag blijft in dat geval bestaan, al moet men een bedrag bijbetalen. Hoeveel er moet worden bijbetaald, is afhankelijk van de persoonlijke situatie.

Vooralsnog blijft het nog mogelijk voor bewoners met een gezamenlijk inkomen boven E33.000 om te reageren op beschikbare woningen, maar de verwachting is dat dit in de nabije toekomst wordt aangepast. In welke mate is mede afhankelijk van het regeerakkoord, dat duidelijkheid moet bieden over de toekomst van de huursector.




Ingezonden persbericht