Ingezonden persbericht


Afdeling Communicatie
Hilversum, 14-09-2010

Televisie
Opgelicht?!
Dinsdag 14 september
Nederland 1 - 21.05 uur

JONGEREN STEEDS VAKER SLACHTOFFER TELEFOONAFPERSING

Bedreiging, afpersing of simpelweg oplichting. Steeds vaker worden jongeren slachtoffer van criminelen die via deze methodes dure smartphones in handen proberen te krijgen. Onder dwang sluiten de slachtoffers meerdere abonnementen af om de felbegeerde iPhones, Blackberries en andere toestellen vervolgens in te leveren bij de afpersers. Hierdoor lopen de jongeren al vroeg in hun leven tegen enorme schulden aan. Alleen al in de regio Utrecht zijn het afgelopen jaar al meer dan dertig zaken in behandeling genomen en volgens de advocaat die deze jongeren bijstaat is dit 'slechts het topje van de ijsberg'.

Slachtoffers doen namelijk pas laat of zelfs helemaal geen aangifte van de afpersing, vaak uit schaamte of uit angst voor repercussies. Hierdoor loopt de schade hard op, geeft advocaat Menachem de Jonge aan tijdens de uitzending van OPGELICHT?! vanavond (dinsdag 14 september). Volgens De Jonge doen providers weinig om te toetsen of jongeren de dure abonnementen wel kunnen betalen. Hierdoor kunnen de gedupeerden met zo'n 4 tot 5 toestellen de winkel uitlopen, rechtstreeks in de armen van de afpersers.

Ook rechtsbijstandverzekeraars zoals DAS signaleren de trend. Afgelopen zomer trok het bedrijf al aan de bel. Volgens jurist Emiel Bogardijn loopt het aantal meldingen hard op. Zowel Bogardijn als De Jonge pleiten voor een systeem dat het voor verkopers makkelijker moet maken om te zien of jongeren al telefoonabonnementen op hun naam hebben staan. De Jonge: 'Als ik naar een bank gaan om een lening af te sluiten, wordt mijn financiële situatie ook tegen het licht gehouden'. Nu moeten klanten die een abonnement afsluiten in de meeste gevallen een klein bedrag pinnen als bewijs dat er voldoende geld op hun bankrekening staat.

De telefoonmaatschappijen geven aan meldingen van telefoonafpersing zeer serieus te nemen. Slachtoffers klagen op hun beurt echter over de starre houding van de klachtenafdelingen. Pas na tussenkomst van een jurist is men bereid tot een schikking te komen. Volgens advocaat De Jonge is dit inderdaad tekenend voor de houding van de providers: "Klachten worden in eerste instantie standaard afgewezen. Pas na tussenkomst van een advocaat kan er worden gepraat".

Van de telefoonproviders signaleert alleen Vodafone een toename van het aantal meldingen. Het bedrijf geeft aan intern bezig te zijn een team op te richten dat zich met gedupeerde klanten bezig zal houden.


Noot voor redacties


Voor meer informatie: www.opgelicht.nl