Provincie Antwerpen


Letterfrettertournee: dag vol literaire verrassingen

Gratis boeken-evenement voor leesbeesten en luisteraars van 4 tot 14 jaar

Altijd al eens willen jongleren met een boek of leren striptekenen met een echte striptekenaar? Dit najaar kunnen kinderen en ouders tijdens 4 Letterfretterdagen gratis deelnemen aan een hoop leuke voorstellingen en workshops met verscheidene auteurs en illustratoren. Gedeputeerde voor cultuur Ludo Helsen juicht het initiatief toe. "Tijdens de Letterfrettertournee worden kinderen op een leuke en creatieve manier ondergedompeld in de wereld van literatuur, theater en muziek", zegt Ludo Helsen. Jonge leesbeesten zijn van harte welkom in Kalmthout, Bornem, Herentals en Heist-op-den-Berg voor dit leuk dagje uit!

De provincie Antwerpen organiseert in samenwerking met vzw Artforum vier literaire namiddagen vol vertellingen en verrassingen, telkens op vier verschillende locaties. Leer jongleren als een echte circusartiest, duik kopje onder en beleef al tekenend gekke avonturen in een wonder onderwaterwereld! Dit zijn slechts enkele van de vele workshops en voorstellingen waaruit je kunt kiezen. Er zijn activiteiten voor kinderen van 4 tot 14 jaar en slotvoorstellingen voor de hele familie.

Een beknopt overzicht van het letterfretterprogramma vind je hieronder. Surf voor het volledige programma naar www.letterfretterantwerpen.be en schrijf je in. Deelnemen is gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt.

Woensdag 13/10/10 : Kalmthout - 13.30 uur tot 16.30 uur
* Annemie Berebrouckx, auteur en illustrator van de boeken over het populaire figuurtje 'Jules', leest voor uit haar prentenboek 'Jules zoekt mama' en gaat nadien samen met de kinderen en hun (groot)ouders op zoektocht.
* Heb je zin om op een podium te staan? Toneel te spelen? Te improviseren? Duik met Muzarto de theaterwereld in en ontdek een heleboel theaterdingen.
* Word zelf circusartiest! Aan de hand van het prentenboek 'Het circus is in de stad' ontdek je de geheimen van het circus. Klim hoog tot op de schouder van je papa of mama, draai een bordje op je vinger of jongleer met een boek. Een interactieve workshop voor iedereen die van circus en boeken houdt! De activiteiten gaan door op verschillende locaties in Kalmthout: de bib, De groten Uitleg, O*KA, Zonnedauw en de gemeentelijke basisschool Kadrie.

Zondag 24/10/10 : Bornem - 14.00 uur tot 16.30 uur
* Duik samen met striptekenaar Conz kopje onder in het water, raak verstrikt in de armen van een inktvis, zwem in de buik van de walvis, maak een ritje op een zeepaardje en tuur op de vuurtoren naar de zeesterren. Al tekenend en dansend beleef je gekke avonturen in een wondere onderwaterwereld!
* Muziektheatervoorstelling 'Spiegelmaan' : Kim kan 's nachts niet slapen en kijkt urenlang naar de maan. Tot op een nacht de maan tot leven komt en muziek begint te spelen. Samen met de knotsgekke Miko besluit hij op reis te gaan naar Spiegelmaan ...
* Muzikanten Annelies en Sam gidsen kinderen en ouders door een Lied van Letters: van de A van Abeltje tot de Z van zoveel sprookjes. Een interactieve voorstelling voor jong en oud(er)! Spits je oren, schraap je keel en ga mee op "expeditie alfabetter". De activiteiten gaan door in CC Ter dilft, Sint-Amandsesteenweg 41, 2880 Bornem.

Zondag 14/11/10 : Herentals - 14.00 uur tot 17.00 uur
* Het zijn strips. Én het zijn gedichten. Het zijn stripgedichten! Edward van de Vendel schrijft, leest voor en vertelt. Floor de Goede tekent mooie beeldverhalen die de gedichten een heel eigen wereld geven.
* In 'chicklit' beleven vrouwelijke heldinnen de meest hilarische avonturen. Wil je graag zelf je gekke meidenwereld scheppen en het verhaal op papier zetten? Breng je eigen herinneringen aan grappige, interessante, saaie, boeiende, ontroerende, ... momenten mee en we pimpen ze samen op tot een echte chicklit. Girlpower! De activiteiten gaan door in CC 't Schaliken, Lakenhal, zaal 't Hof en het Jeugdhuis Herentals. Het centraal verzamel- en infopunt is CC 't Schaliken, Grote Markt 35, 2200 Herentals.

Zaterdag 27/11/10 : Heist-op-den-Berg - 13.30 uur tot 17.00 uur
* Schobbejak is een zwerver, een piraat, een tovenaar en een circusartiest die als de beste circusverhalen kan vertellen. Hij heeft verhalen over de grappigste clowns, de grootste olifanten, sprekende borden en vliegende varkens. Luisterplezier voor jong en oud!
* Drie circusartiesten brengen hun uitgeleende boeken weer binnen in de bib. Op zoek naar een nieuwe lading verrassen ze je met poëtische jongleertrucs en onleesbare salto's. Medeklinkers, punten en hoofdstukken vliegen door de lucht en worden vakkundig weer opgevangen. Kom een kijkje nemen en ontdek het circus tussen de boekenrekken!
* Duik met Do de theaterwereld in en ontdek een heleboel theaterdingen. Wat is theater spelen en hoe begin je eraan? Weet je wat improviseren is? En waar komt je stem eigenlijk vandaan? Deze en een heleboel andere theatervragen worden al spelend opgelost. Wie weet zit er in jou wel een echt theaterbeest! De activiteiten gaan door in CC Zwaneberg en Bibliotheek, Bergstraat, 2220 Heist-op-den-Berg.

Met de Letterfrettertournee nemen het Provinciaal Bibliotheekcentrum, Artforum en de participerende bibliotheken en CC's hun rol als promotor van leesplezier op: Letterfretter staat voor een prikkelende verrassingsdag van activiteiten rond letters, woorden, illustraties en boeken.