Ingezonden persbericht
- PERSBERICHT -
TENTOONSTELLING HERE I AM IN TWEEDE KAMER
Nederlandse toezegging Global Fund hard nodig
Den Haag, 14 september 2010 - Morgen opent mevrouw Gerdi Verbeet, Voorzitter van de Tweede Kamer, de fototentoonstelling "Here I am" in de hal van de Tweede Kamer. De fototentoonstelling benadrukt dat het juist nu van essentieel belang is om de bestrijding van de drie ziektes HIV/Aids, tuberculose en malaria en de opbouw van gezondheidssystemen voort te zetten. Resultaten zijn namelijk binnen handbereik.
De fototentoonstelling is deel van de internationale campagne "Here I am: terug in het leven". Het toont persoonlijke verhalen van mensen die een (levenslange) aidsbehandeling krijgen gefinancierd door het Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria (Global Fund). Naast aids zijn zij veelal ook met succes behandeld voor tuberculose of malaria. De foto's laten zien wat voor een positieve impact de behandeling heeft op hun leven. Elk verhaal eindigt met HERE I AM ... terug in het leven en klaar om mijn taken weer op te pakken.
Het Meerpartijen Initiatief HIV/Aids en SRGR (MPI) van de Tweede Kamer organiseert ter gelegenheid van het voortzetten en verbreden van het MPI in het nieuw gekozen parlement, de opening van de tentoonstelling "Here I am". De wereldwijde campagne "Here I am" is mede het initiatief van KNCV Tuberculosefonds. De campagne wil met deze boodschap, beleidsmakers en politici overtuigen dat goede financiering van het Global Fund essentieel is om de strijd tegen de infectieziektes hiv/aids, tuberculose en malaria en de opbouw van gezondheidszorgsystemen voort te zetten. Zelden zijn zo snel ontwikkelingshulpresultaten geboekt als in de aanpak van deze drie ziektes.
Nederland heeft een naam hoog te houden: ons land is al jarenlang internationaal toonaangevend in de mondiale strijd tegen tuberculose. Ook speelt Nederland, dankzij brede parlementaire en maatschappelijke steun, een voortrekkersrol in de strijd tegen hiv/aids, tuberculose en malaria bijvoorbeeld in het doorbreken van taboes voor seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Nu resultaten binnen handbereik zijn, is het belangrijk dat het parlement breed achter deze leidende rol van Nederland blijft staan.
Peter Gondrie, Algemeen Directeur van KNCV Tuberculosefonds: "Voortzetting van dit succes hangt af van blijvend commitment door donorlanden voor het werk van het Global Fund. Het is daarom des te belangrijker dat de brede maatschappelijke en politieke steun voor de noodzakelijke budgettaire bijdragen aan het Global Fund wordt voortgezet, ook in deze financieel onzekere tijden".
Tijdens de opening van de tentoonstelling spreken Gerdi Verbeet (voorzitter Tweede Kamer), Ewout Irrgang (voorzitter Meerpartijen Initiatief HIV/Aids en SRGR) en Prof. Dr. Anita Hardon (onderzoeker op het gebied van aids en SRGR aan de Universiteit van Amsterdam). Praktijkverhalen komen van Peter Faber (acteur, oud tbc-patiënt en ambassadeur van KNCV Tuberculosefonds) en Michael Gwaba uit Zambia (Ambassadeur van de Here I Am Campagne).
- einde persbericht -
KNCV Tuberculosefonds
KNCV Tuberculosefonds is een medische ontwikkelingsorganisatie die zich inzet voor het wereldwijd terugdringen van tuberculose. Tuberculose is een besmettelijke en dodelijke infectieziekte. Wereldwijd krijgen jaarlijks ruim negen miljoen mensen tuberculose, hiervan sterven bijna 2 miljoen mensen. Onnodig want patiënten kunnen door vroegtijdige opsporing en de juiste behandeling volledig genezen. Tuberculose is wereldwijd dodelijke infectieziekte nummer 2. KNCV Tuberculosefonds redt met haar activiteiten wereldwijd vele levens.
Noot voor de redactie,