Ingezonden persbericht


Persbericht

Roofmijten besparen ook dit seizoen geld in de boomkwekerij

Boomkwekers die roofmijten inzetten tegen spint kunnen geld besparen ten opzichte van een gangbare chemische bestrijding. De belangstelling voor het inzetten van roofmijten tegen bonenspint neemt de laatste jaren toe. Een belangrijk voordeel is dat de roofmijten komen op plaatsen die met een bespuiting moeilijk bereikbaar zijn. Daarnaast vinden veel kwekers het prettiger om met roofmijten te werken dan om te spuiten. En tot slot levert minder spuiten een milieuvoordeel op. Ook dit seizoen zijn besparingen behaald.

Misverstand over kosten Ondanks de voordelen en de goede ervaringen in de praktijk kiest slechts een beperkt aantal kwekers voor geïntegreerde bestrijding van spint. Hiervoor zijn verschillende redenen te noemen. Zo zijn de mogelijkheden sterk afhankelijk van het gewas, en een andere reden is dat diverse boomkwekers denken dat geïntegreerde bestrijding standaard veel duurder is dan chemische bestrijding. Dit is een misverstand; zeker omdat de laatste jaren de prijzen voor diverse natuurlijke vijanden zijn gedaald. Tijd en geld Het waarnemen kost volgens de ondernemers bij geïntegreerde bestrijding net zo veel tijd als bij een chemische bestrijding. Daar staat tegenover dat kwekers kunnen besparen op relatief dure spintmiddelen. Ook besparen ze tijd omdat ze minder hoeven te spuiten. Zo werkt het inblazen van de roofmijt Amblyseius californicus in een dosering van 25 stuks per m2 in de praktijk goed. Een grote koker met 25.000 stuks is goed voor 1000 m2 en kost circa e 125,-. Bij e en chemische aanpak moet soms wel 10 keer worden gespoten gedurende het seizoen om de spint onder controle te houden. Dit komt vooral omdat de spint onderin het gewas moeilijk is te raken. Het uitvoeren van één chemische bespuiting kost aan middel zo'n e 15,- voor 1000 m2. Bij 10 keer spuiten komt dit dus uit op e 150,per 1000 m2. Daarnaast kost het spuiten veel meer arbeid ten opzichte van het eenmalig inblazen van roofmijten. Met een succesvolle geïntegreerde aanpak kan dus geld worden bespaard. Volgens Wilco Dorresteijn (DLV Plant) is het ook dit seizoen goed gelukt om de besparing te realiseren en tegelijkertijd de spint afdoende te bestrijden.

Proeftuin van Holland en ballonvaart Rond duurzame boomteelt zijn op 17 september diverse activiteiten op de open dag van de Proeftuin van Holland in Boskoop. Telers en geïnteresseerden zijn van harte welkom tussen 13.00 en 17.00 uur te Rijneveld 153 . Bezoekers maken kans op het winnen van een ballonvaart boven Boskoop door mee te doen aan een prijsvraag over duurzame gewasbeschermingsmaatregelen in de boomteelt. www.duurzaamtelenbegintbijjou.nl De websites www.duurzaamtelenbegintbijjou.nl en www.telenmettoekomst.nl bieden informatie en nieuws over de Good Practices in de akkerbouw.