Ingezonden persbericht


EU moet meer invloed krijgen op investeringen in infrastructuur

Den Haag, 14 september 2010. Nederland is gebaad bij meer EU invloed op investeringen in grensoverschrijdende transportcorridors (TEN-T netwerk). Wanneer deze investeringen vanuit Europa worden aangestuurd en gecoördineerd, kunnen obstakels effectiever worden aangepakt en versterken we de economische ontwikkeling. Dit schrijft Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) in een brief aan de Europese Commissie.

Internationaal vervoer
Transport gebeurt steeds meer grensoverschrijdend. Dit betekent dat de aanleg van grensoverschrijdende infrastructuur gebaad is bij een Europese coördinatie. Op deze manier kunnen obstakels tussen lidstaten worden aangepakt zodat aanleg van netwerken wordt versneld.

Meer invloed EU
KNV pleit er voor dat de Europese Commissie meer invloed krijgt op investeringen in het trans-Europese transportnetwerk. Op dit moment is het EU budget voor TEN-T projecten ongeveer ¤8 mrd. Hiierdoor moet de aanleg van TEN-T corridors grotendeels (95%) door EU lidstaten zelf worden gefinancierd en wordt de aanleg vertraagd. Om de EU grotere invloed te geven wil KNV dat middelen uit het Europees Regionaal Ontwikkelingsfonds en het Cohesiefonds (gezamenlijk ¤43 mrd.) worden gecombineerd met het TEN-T buudget. Hierdoor ontstaat een fonds van meer dan ¤50 mrdd. Bovendien pleit KNV ervoor dat de EC haar krachten bundelt met de Europese Investeringsbank (EIB)

EU fondsen niet voor infrastructuur op Nederlands grondgebied Het is gebruikelijk dat afzonderlijke EU lidstaten zich vooral inspannen om een zo groot mogelijk aandeel van de EU fondsen te verwerven voor de aanleg van infrastructuur op hun grondgebied. KNV voorzitter Pieter Hofstra: 'Voor Nederland is het belangrijker dat met de EU-fondsen de knelpunten in ondermeer Duitsland, Polen en Frankrijk op corridors van en naar Nederland worden opgelost'.

Toekomst beleid
De Europese Commissie sluit vandaag de openbare raadpleging over de ontwikkeling van het TEN-T netwerk en zal de komende maanden haar toekomstige beleid uitwerken.


---