Provincie Drenthe

27 te Coevorden

Bodemsanering, locatie (CPC) Holwert, Parallelweg 27 te Coevorden

Gedeputeerde Staten van Drenthe hebben op de locatie (CPC) Holwert, Parallelweg 27 te Coevorden, gemeente Coevorden een nader onderzoek laten uitvoeren.

Uit het nader onderzoek blijkt dat er sprake is van een geval van ernstige bodemverontreiniging waarvoor spoedige sanering noodzakelijk is. In het kader van de Wet bodembescherming artikelen 29 en 37, hebben Gedeputeerde Staten van Drenthe dat ook vastgesteld.

Gedeputeerde Staten van Drenthe zijn van plan om het besluit te nemen dat er sprake is van een geval van ernstige bodemverontreiniging waarvoor spoedige sanering nodig is. In het besluit wordt vermeld dat binnen 3 jaar een saneringsplan ingediend moet worden en dat met de sanering binnen 4 jaar moet worden gestart.

Het betreft de voormalige CPC-locatie waar vanaf 1947 de productie van specialistische cassettes, servieswerk en vanaf eind jaren zestig diverse galvano-activiteiten en slijpwerk plaats hebben gevonden. Hierbij zijn metalen vrijgekomen. Ook zijn ontvettings- en oplosmiddelen gebruikt. Als gevolg van deze activiteiten is een omvangrijke ernstige grond- en grondwaterverontreiniging ontstaan.

De hoeveelheid grond en grondwater waarin de interventiewaarde wordt overschreden bedraagt voor grond 16.000 m3 en voor grondwater wordt de hoeveelheid geschat op 14.000.000 m3. Doordat het grondwater in zuidwestelijke tot zuidoostelijke richting stroomt, is ten zuiden van de Krimweg op een diepte van meer dan 10 m-mv sprake van een grote verontreinigingspluim.

Voor informatie kunt u contact opnemen met de projectleider bodemsanering, de heer G.J. Evers, telefoonnummer (0592) 36 54 21.