Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 13-09-2010

Cornald Maas in gesprek met Christine Otten, Jasper Krabbé en Gijs Scholten van Aschot In Opium: 'the American', 'Tikkop' en de creaties van Lousie Bourgeois

In het AVRO kunst- en cultuurprogramma Opium bespreekt en bediscussieert presentator Cornald Maas elke week het aanbod uit de culturele agenda met prominenten uit de culturele wereld. Op dinsdag 14 september zijn dat vaste panelleden schrijfster Christine Otten en beeldend kunstenaar Jasper Krabbé. Acteur Gijs Scholten van Aschat staat hen als gastpanellid bij in deze aflevering.

Tien jaar geleden behaalde Paul Verhoeven een triomf met zijn Hollow Men. Binnen een week was dit al de best bekeken film van Amerika en nu is het de eer aan de Nederlandse fotograaf en regisseur Anton Corbijn met The American. Op 10 september ging de film in première op filmfestival Film By the Sea en is vanaf 16 september in de Nederlandse bioscopen te zien. Zal het Opium panel net zo lovend zijn als critici in Amerika, het continent van de ongekende- en onbeperkte mogelijkheden?

Deze week verschijnt 'Tikkop' van Adriaan van Dis, een roman over verraad, vriendschap maar ook over de liefde voor een taal en een land. Het vertelt de geschiedenis van twee blanke mannen, de Nederlandse Mulder en de Zuid-Afrikaanse Donald, die als studenten betrokken raken bij het internationale verzet tegen de Apartheid. Na veertig jaar halen ze de banden weer aan en verkennen hun gevoelens van weleer: er is een liefde gedeeld, er zijn vrienden verraden en idealen verloochend. De werkelijkheid van het nieuwe Zuid-Afrika lijkt anders dan de droom van toen. Maakt Adriaan van Dis met zijn nieuwe roman straks kans op de belangrijkste literaire prijzen?

De op 98-jarige leeftijd onlangs overleden Louise Bourgeois wordt een van de grootste kunstenaars van de twintigste eeuw genoemd. Tot en met 16 januari 2011 is een deel van haar werk te bewonderen in het Haags Gemeentemuseum. In deze tentoonstelling worden de creaties van de Grande Dame van de moderne kunst geconfronteerd met het werk van Hans Bellmer. Beide kunstenaars houden zich bezig met de man-vrouw verhoudingen in hun surrealistische werkwijze die door driften wordt geregeerd.

Opium, dinsdag 14 september om 20.50 uur bij de AVRO op Nederland 2.