Gemeente Nijefurd


Raad besluit over ontsluiting Stavoren

Stavoren.JPG

De raad van Nijefurd neemt op 14 september a.s. een definitief besluit over de zuidelijke ontsluiting naar Stavoren. Het afgelopen jaar zijn verschillende varianten onderzocht. "Het voorstel om Stavoren te ontsluiten via een rondweg om Hemelum, een rondweg om Warns Zuid, de bestaande weg door Warns Noord en aansluitend op de bestaande Noardermar, zien wij in het algemeen als de beste keuze voor bewoners, toeristen en voor de omwonenden", aldus wethouder Eiling. Deze variant moet zorgen voor een vlotte en ongehinderde doorstroming van het verkeer, moet verkeershinder voorkomen, de veiligheid bevorderen en passen in de bestaande infrastructuur.

De raad van Nijefurd sprak in september 2009 zijn voorkeur uit voor een zuidelijke ontsluiting naar Stavoren. Vervolgens is met betrokken partijen, zoals de plaatselijke belangen en de bevolking gesproken over de specifieke invulling van dit traject. Uiteindelijk is door deze partijen de voorkeur uitgesproken voor een ontsluiting via een rondweg om Hemelum, een rondweg om Warns Zuid, via het bestaande tracé Warns Noord, over de bestaande brug van het Johan Friso Kanaal en aansluitend op de bestaande Noardermar. Het gehele plan kan in fasen worden uitgevoerd, waarbij in de laatste fase ook een fietspad van Warns Noord naar de Koeweg bij Stavoren is opgenomen. Uitgangspunt is dat de bestaande brug over het Johan Friso Kanaal in Warns nog minimaal 40 jaar gebruikt kan worden. Na vaststelling van de tracékeuze vindt bij Warns Noord nader onderzoek plaats, afhankelijk van de ontwikkelingen Masterplan Stavoren en uitkomst prijsvraag capaciteitsvergroting sluis Stavoren.

De definitieve keuze van de ontsluitingstructuur naar Stavoren, is voor de nieuwe gemeente Súdwest Fryslân richtinggevend voor de uitwerking van het Masterplan Stavoren en projecten in het Gebiedsplan Nijefurd Zuidwest Friesland.