Gemeente Berkelland

evaluatie `NeedeVIP' aan

B&W bieden raad evaluatie `NeedeVIP' aan

Neede VIP dorpsgesprek 19 november 2009 007

Raad behandelt nota op 14 september

Het college van burgemeester en wethouders biedt de raad de evaluatie aan van het proces NeedeVIP. De raad behandelt de nota op 14 september 2010. Vorig jaar september besloot de raad om ervaring op te doen met het werken als regiegemeente. In de praktijk werd met de Needse samenleving een ontwikkelingsvisie voor de kern Neede gemaakt. Met als resultaat: 'Een blik op Neede 2020.' Op 29 juni 2010 heeft de raad de visie vastgesteld als één van de kaders voor afweging van beleid en projecten in Neede. In de evaluatie staan: een terugblik, ervaringen, analyses en leerpunten.

Bijeenkomsten met Needenaren

Onder leiding van Arie Ribbers en een aantal gespreksleiders hebben Needenaren eind vorig jaar van gedachten gewisseld over de toekomst van Neede rond 2020. In november en december troffen inwoners en verenigingen elkaar en daarna de ondernemers en instellingen in Neede. De centrale vraag was: Hoe houden we Neede levendig en wat doen we er zelf aan?

De gemeente hield deze avonden als onderdeel van het project `NeedeVIP'. In dit project maakt de gemeenteraad van Berkelland samen met de inwoners een dorpsontwikkelingsvisie voor Neede.

NeedeVIP-logo

Gedachten de vrije loop

Over alles wat mensen in Neede raakt werd gesproken. Verschillende thema's passeerden de reveu. Natuurlijk over de Oudestraat. Maar ook het onderwijsplein, de netheid van de woonomgeving, de economische situatie en het wonen in Neede.

De Needenaren hebben veel gesproken over de situatie van nu. Maar gaven daarmee ook een doorkijkje naar hun beeld van Neede in 2020.

Wonen positief

Het wonen in een dorp als Neede ervaren de aanwezigen positief. De leegstand van winkels baart de mensen zorgen. Een levendig plein is een grote wens. Het dilemma van kopen in Neede of in de omringende kernen werd tegen het licht gehouden. Goede zorgvoorzieningen worden als kans gezien. Daar is Neede trots op. Maar er is meer: er moet ook ruimte voor jongeren zijn.

Neede VIP dorpsgesprek 19 november 2009 026
Ondernemen

Voor ondernemers was het - zo bleek tijdens de bijeenkomsten - niet makkelijk om zich Neede in 2020 voor te stellen. In Neede zijn ondernemers met hun toekomst bezig. Bijvoorbeeld actief samenwerken met een onderwijsinstelling om ook in de toekomst goed personeel te hebben. En er wordt door verschillende mensen actief nagedacht over het centrum van Neede. Maar hoe verbindt je dat met elkaar. En hoe maak je anderen enthousiast om samen vanuit de werkelijkheid van vandaag naar een nieuw beeld voor Neede in 2020 te komen.

`Duurzaam Neede' of vergrijzing?

De vraag hoe ondernemend Neede de positieve energie die bij ondernemers zit verder kan uitbouwen, is niet makkelijk te beantwoorden. Is `duurzaam Neede' de derde pijler, naast `vlearmuze' en jam, waar Neede zich in de toekomst mee kan onderscheiden? Is vergrijzing de kans voor Neede om zich te onderscheiden? Zien ondernemers daar brood in? En hoe dan? Is duurzaamheid vandaag nog onderscheidend? Op veel vragen was niet één-twee-drie een antwoord op gegeven. Een enkele suggestie kwam naar voren, zoals een voorlichtingscentrum voor duurzaam bouwen.

Nota nalezen op site

In de nota `Regisseert de gemeente? Verrassende vraag of sceptische opmerking?' kunt u nog eens nalezen hoe het proces is verlopen. En wat de betrokkenen aan ervaringen hebben opgedaan. Klik hier voor de nota

Het is ook op verzoek te verkrijgen bij de Gemeentewinkel in Borculo en de Servicepunt Neede. Wilt u dan wel van tevoren contact opnemen, telefoonnummer 0545-250 250. Dan leggen we een exemplaar voor u apart.