Utrechtse milieu-gedeputeerde zoekt inspiratie in het Soesterkwartier


Energiebesparing en duurzaam bouwen voor en door Amersfoortse bewoners

AMERSFOORT, 20100914 -- "Met veel bewondering heb ik jullie initiatief onlangs gezien. Met elkaar aan de slag voor duurzaamheid, een grass-roots beweging van mensen zelf. Dit stemt mij zeer enthousiast. Jullie laten zien dat het kan, buurtgenoten mobiliseren voor energiebesparing en duurzame energie". Met deze woorden nodigde milieu-gedeputeerde Wouter de Jong zich uit bij de Vereniging Duurzaam Soesterkwartier voor een werkbezoek, dat donderdag 9 september plaats vond. "Ik hoop dat vele buurten jullie voorbeeld volgen. Dit is hard nodig vanwege stijgende energieprijzen en het klimaat."

Tijdens een open en informatief gesprek werden ervaringen en mogelijkheden uitgewisseld. Behalve de gedeputeerde zelf zaten aan tafel enkele provinciale beleidsmedewerkers en actieve bewoners van het Soesterkwartier. De provincie Utrecht heeft de ambitie om in 2040 een schone economie te bereiken die onafhankelijk is van fossiele brandstoffen. "Een hoog doel, dat alleen haalbaar is als de mensen zelf hun schouders eronder zetten. Daarom ben ik benieuwd hoe jullie elkaar enthousiast hebben gemaakt en het enthousiasme weten vast te houden", aldus De Jong.

Voorzitter van de vereniging Duurzaam Soesterkwartier, Willem Hamels, blikte terug hoe de vereniging nog geen jaar geleden ontstond vanuit het burgerinitiatief Wagenwerkplaats. "Om de bewoners van het Soesterkwartier te verenigen rondom een thema waar een ieder belang bij heeft, kwamen Duurzaamheid en Energie bovendrijven. Het is onze verrassing te ontdekken dat we hiermee meer mensen actief weten te maken dan we hadden durven hopen. Vandaag is de vereniging niet meer weg te denken uit onze wijk. Vier werkgroepen voeren activiteiten uit die veel bewoners de kans biedt om kosten op de energierekening te besparen."

De vereniging zet zich onder anderen in voor energiebesparing in woningen. Isolatiemaatregelen verdienen zich vaak terug en toch komen maar weinig mensen tot actie. Daarom mobiliseren speciaal getrainde straatambassadeurs hun buren in de straat om gezamenlijk maatregelen te nemen aan de woning. Dat levert een financieel voordeel voor een ieder op, en door elkaar te wijzen op subsidieregelingen kan een ieder daarvan profiteren. Zo introduceert de provincie Utrecht binnenkort ook de vernieuwde regeling `Energiek Utrecht', die particulieren moet verleiden tot het verbeteren van hun woning.

Naast deze straatprojecten heeft de vereniging meer activiteiten in petto voor de Soesterkwartierders. De werkgroep `Zon op school' betrekt schoolkinderen uit de wijk bij het thema duurzame energie met lessen over zonne-energie en zonnepanelen op de schooldaken. De werkgroep Eemvogel onderzoekt de mogelijkheden voor een gezamenlijke wijkmolen en de werkgroep Woonwerkplaats lobbiet voor het ontwikkelen van ecologische woningbouw op de Wagenwerkplaats.

Het succes van al deze werkgroepen zijn gebaat bij een positief gestemde provincie. En dat was dan ook de conclusie van dit overleg. Korte lijnen naar zowel de gemeentelijke als provinciale politiek zullen noodzakelijk zijn om het Soesterkwartier stap voor stap klaar te maken voor een duurzame toekomst.





Ingezonden persbericht