Ingezonden persbericht


Uitnodiging voor de pers

Amsterdam, 10 september 2010

Tentoonstelling Goed Verstopt: Tassenmuseum Hendrikje laat de geheimen in de tas zien

Inhoud van de tas verandert voortdurend door de jaren heen

Op 14 september opent Ariane Inden van Ariane Inden Cosmetics, de tentoonstelling GOED VERSTOPT: de geheimen in de tas. In deze tentoonstelling toont Tassenmuseum Hendrikje uit eigen collectie de accessoires van de 19de eeuw tot heden. Bij uitzondering worden de tassen uit de collectie geopend en de spullen in de tas komen tevoorschijn. De getoonde accessoires vertellen verhalen over het dagelijks leven: over de gewoontes en gebruiken, over de tijd en de sociale veranderingen in de wereld. Wat er in je tas zit zegt namelijk veel over wie je bent.

Bij voorbeeld in de 19de eeuw zaten een zakdoekje, een waaier, een portefeuille en allerlei doosjes, zoals een lodderrein doosje, in de tas. In dit doosje zat reukwater om te voorkomen dat men flauwviel in de te strakke korsetten. In de jaren '20, toen door de populariteit van filmsterren het gebruik van make-up en roken toenam, ontstond de behoefte aan speciale tasjes met vakjes voor cosmetica zoals de vanity case en de minaudière. Met de komst van de bankbiljetten als betaalmiddel veranderde hiermee ook de vorm van de portemonnee. Ook in de jaren'50 kreeg het rijbewijs een plek in de portemonnee doordat meer mensen in het bezit waren van een auto. Sinds de jaren '70 worden meer en meer pasjes meegenomen; in de jaren '90 worden de houder voor het mobiel, de sleutelhanger, en in de laatste jaren is de smartphone of iPod houder aan de tas toegevoegd. Op al deze veranderingen werd de tas aangepast.

Ook nu verandert de inhoud van de tas van een vrouw. Onderzoek uit 2009 van het Engelse warenhuis Debenhams toonde aan dat het gewicht van de tas de laatste 2 jaar met zo'n twee kilo is afgenomen. De smartphone vervangt accessoires zoals het fototoestel, adresboek, de agenda of stadskaart. In geen enkele moderne tas ontbreekt de portemonnee, telefoon, pen en make-up. In de top 10 inhoud van de tas van Nederlandse vrouwen behoort natuurlijk ook de fietssleutel.

In de tentoonstelling zijn diverse accessoires te zien uit verschillende eeuwen, zoals de waaier, portefeuille, naaigerei, zilveren luciferdoosje, pepermuntdoosje, postzegeldoosje, visitekaarthouder en de mobiele telefoon en iPod houder. Accessoires die nu gemaakt worden van leer, metaal of kunststof maar vroeger van exclusieve materialen zoals schildpad, ivoor, zilver, goud of email werden gemaakt. Ze zijn een momentopname van de mode en design. Goed Verstopt: de geheimen in de tas is te zien van 15 september ­ 30 januari 2011.

Tassenmuseum Hendrikje

Tassenmuseum Hendrikje toont de geschiedenis van de westerse tas vanaf de late Middeleeuwen tot heden. De collectie laat zien dat de tas een grote verscheidenheid kent in vorm, functie, materiaal en decoratie. Elke tas vertelt een verhaal over sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen, stijlen in de toegepaste kunst en de mode door de eeuwen heen. Behalve de permanente historische collectie zijn in het museum wisselende thematentoonstellingen te bezichtigen en organiseert het museum tentoonstellingen van hedendaagse ontwerpers uit binnen- en buitenland. Tassenmuseum Hendrikje is het enige tassenmuseum in Europa en de grootste in de wereld.

Ariane Inden

Ariane Inden begon in 1992 met de ontwikkeling van 141 cosmeticaproducten in het luxe top segment. Zij opende de eerste Ariane Inden winkel in oktober 1993. Inmiddels heeft zij meer dan 1000 artikelen en worden deze in meer dan 80 winkels verkocht in binnen- en buitenland. Producten, verpakkingen, winkelinrichting, schoonheidsbehandelingen, reclamemateriaal, foto's, campagnes, etc., worden door Ariane Inden zelf ontworpen en ontwikkeld.

()

()
()
()

Foto's Leo Potma, Tassenmuseum Hendrikje

Patent leren werktas met lippenstift decoratie, 'Hillary ', Lulu Guinness, Engeland, 2009

Compact tas met poederdoos in deksel, Evans, USA jaren '40

Bag in Bag, Coaban

Brokaat en messing avondtas, Frankrijk, jaren '50


---

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht