Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties


Uitreiking eerste exemplaar Handboek integriteitsbeleid op VTW-dag

31 augustus 2010 12:52

Op 14 september a.s. vindt de jaarlijkse VTW-dag plaats voor leden en relaties van de VTW. In het VTW-Lagerhuisdebat zal worden gedebatteerd over verschillende stellingen zoals 'Hoe wordt je een lastige commissaris' en 'Hoe voorkom je nieuwe incidenten in de corporatiesector'.

Tijdens de VTW zal ook het eerste exemplaar van de publicatie 'Tussen regels en rolopvatting; Een handboek integriteitsbeleid voor woningcorporaties' worden uitgereikt aan de VROM-Inspectie. Het handboek is een gezamenlijk initiatief van VTW en Aedes en wordt aangeboden aan raden van commissarissen en besturen van woningcorporaties om integer gedrag binnen de corporaties te bevorderen.

Het handboek bevat verschillende manieren om integriteit vorm te geven, en doorloopt het hele proces van integriteitsbeleidsontwikkeling, implementatie, borging, toezicht op integriteit en verantwoording hierover. Door de tekst heen worden vele voorbeelden beschreven en diverse bijlagen geven praktische checklists en handvatten. Het boek behandelt het evenwicht tussen compliance en cultuur; het belang van regels maar vooral het belang om medewerkers mee te nemen in een ondersteunende cultuur waarin integer gedrag de norm is.

VTW en Aedes willen dat corporaties zich bewuster worden van de integriteitsrisico's en dat het normaler wordt om bepaald gedrag te signaleren en bespreekbaar te maken. Dan wordt integer gedrag echt bevorderd en leiden kleine dilemma's niet tot grote misstappen. Zo schrijven Heino van Essen en Marc Calon, voorzitters van respectievelijk VTW en Aedes, in hun voorwoord.

Het handboek is één van de instrumenten die VTW en Aedes aanbieden voor het bevorderen van integer gedrag. Daarnaast is op de websites van beide verenigingen een dossier over dit thema opgenomen, met actuele onderwerpen en discussies. Ook organiseren VTW en Aedes workshops en/of trainingen over integriteit waar commissarissen en bestuurders hun kennis kunnen verdiepen en hun mening kunnen aanscherpen. Integriteitsbeleid staat namelijk niet stil en is nooit 'klaar'.

Het handboek kan besteld worden bij het VTW-bureau, onder vermelding van de titel en het aantal gewenste exemplaren. De kosten bedragen EUR 15 voor leden en EUR 30 voor niet leden. Leden van VTW en Aedes ontvangen automatisch een gratis exemplaar van het handboek.