Gemeente Breda

Handhavingsactie Breda op woonwagenlocatie Nieuwe Inslag

De gemeente Breda heeft vanmiddag in het kader van het vrijplaatsenbeleid een handhavingsactie gehouden op woonwagenlocatie De Nieuwe Inslag.

Hierbij zijn 16 woonwagens/woningen gecontroleerd. Voor zes woonwagens was geen bouwvergunning verleend. De bewoners worden aangeschreven om alsnog een bouwvergunning aan te vragen.
Er is een hennepkwekerij geruimd van 300 planten in een van de schuurtjes. De eigenaar heeft een proces-verbaal hiervoor, en voor het illegaal gebruik van stroom, gekregen. Daarnaast zijn er nog twee gevallen van illegaal aftappen van stroom geconstateerd, waarvoor eveneens proces-verbaal is opgemaakt. De Belastingdienst heeft twee openstaande boetes direct geïnd.

Dat zijn de belangrijkste resultaten van de actie die vanmiddag tussen 13.30 en 16.30 uur plaatsvond. Bij deze acties werken gemeente, politie, justitie en Belastingdienst samen in de aanpak van vrijplaatsen. Hierbij hebben de controleurs zaken als brandveiligheid, bouwregels, inkomensfraude, hennepplantages, prostitutie en huurachterstanden betrokken. Er hebben circa 35 mensen deelgenomen aan deze actie en aan de actie vanochtend op de Emerweg.

De politie heeft de controleurs begeleid en de locatie afgezet. Alle inkomende en uitgaande personen werden gecontroleerd. De actie is rustig verlopen. De betrokken instanties zijn tevreden over het resultaat.

Vrijplaatsenbeleid
De gemeente Breda heeft het vrijplaatsenbeleid ontwikkeld om het woon- en leefklimaat in de stad te verbeteren. Vrijplaatsen zijn groepen van personen en of locaties waar de overheid nog niet effectief heeft kunnen optreden als het gaat om het handhaven van regels en wetten. Breda vindt het maatschappelijk niet aanvaardbaar dat bewoners van deze plekken anders met de uitvoering van regels worden benaderd dan anderen.

Breda, 14 september 2010