Veilig Verkeer Nederland

Laat je niet afleiden

dinsdag, 14 september 2010

Bij bijna tachtig procent van alle ongevallen speelt afleiding een rol in de drie voorafgaande seconden. Daarom zijn Veilig Verkeer Nederland, het ministerie van VenW, KLPD, BOVAG, ANWB en RAI Vereniging de campagne `Laat je niet afleiden' gestart. Met als doel automobilisten bewust te maken van de risico's in het verkeer door afleiding als gevolg van het gebruik van elektronische apparatuur tijdens het rijden, zoals bellen (handheld en handsfree) of het bedienen van navigatie.

Elektronische apparatuur biedt de automobilist veel voordelen. In noodgevallen kun je met je mobiele telefoon snel hulp inschakelen. Navigatieapparatuur zorgt ervoor dat je makkelijker de weg vindt en minder hoeft om te rijden.

Maar er zitten ook nadelen aan vast. In het drukke en vaak onvoorspelbare verkeer moet je je als automobilist kunnen concentreren op de weg. Uit onderzoek blijkt dat het lastig is achter het stuur twee dingen tegelijk te doen. Vooral het gebruik van elektronische apparatuur leidt de aandacht af. Je bent niet volledig met je hoofd bij het verkeer, je waarnemingsvermogen wordt minder en je rijprestaties gaan achteruit.

Dat kan gevaar opleveren voor jezelf en voor andere verkeersdeelnemers. Afleiding door elektronische apparatuur kost jaarlijks tientallen doden en honderden zwaargewonden.

Wil je écht geconcentreerd rijden, dan is het aan te raden tijdens het rijden geen elektronische apparaten te bedienen. Of in ieder geval zo beperkt en zo kort mogelijk. En als je belt, doe het dan sowieso handsfree. Neem je verantwoordelijkheid en ga bewust om met elektronische apparatuur. Dat is goed voor je eigen veiligheid en die van anderen.

Kortom: Laat je niet afleiden en hou je aandacht bij de weg. Ga voor meer informatie, tips en tests naar de campagnesite.