D66

dinsdag 14 september 2010

Bescherm rechten individu

"Een paar honderd illegale kampen, bij voorkeur van Roma, moeten binnen drie maanden worden opgeruimd", dat zou staan in en een brief van 5 augustus van het Franse Ministerie van Binnenlandse Zaken. De manier waarop de Franse regering de Roma aanpakt brengt volgens D66 de rechten van het individu schade toe. "Europese principes worden zo te grabbel gegooid. EU regels naar eigen hand gezet. Iedereen moet door de staat als individu worden behandeld en niet als lid van een groep", aldus D66-Tweede Kamerlid Gerard Schouw.

D66 heeft de regering verzocht om zich actief in te zetten voor het zorgvuldig naleven van Europese afspraken. Schouw: "We moeten niet morrelen aan Europese grondrechten. Daarom vindt de D66-fractie dat ook Nederland aan de bel moet trekken. Zo niet, dan denken straks nog meer landen de Europese afspraken aan hun laars te kunnen lappen".

Inbreukprocedure

Europarlementariƫr Sophie in 't Veld is verheugd dat de Europese Commissie een inbreukprocedure wil gaan starten tegen Frankrijk vanwege het uitwijzen van Roma. Volgens Europees Commissaris Viviane Reding schendt de Franse regering de Europese richtlijn over het vrij verkeer van personen.

In 't Veld: "Dit is een belangrijke stap voorwaarts voor Europa. Fundamentele rechten worden op deze manier echt beschermd. Het Europees Parlement is een katalysator voor de verandering geweest en de Commissie gebruikt haar rol als beheerder van de Verdragen."