Gemeente Den Haag

Financieel beleid Den Haag zet vol in op groei

`Bezuinigingen combineren met investeringen en lastenverlichting'


* Laatste wijziging: 14 september 2010

Den Haag zet alles op alles om de stad de beste toekomstperspectieven te bieden, ondanks de enorme bezuinigingen die teruglopende inkomsten noodzakelijk maken. Besparingen gaan in Den Haag daarom hand in hand met investeringen.

In 4 jaar tellen de bezuinigingen op tot ruim 152 miljoen euro. Daar tegenover staan investeringen van 48,9 miljoen euro structureel en 171 miljoen euro incidenteel. Dat blijkt uit de meerjarenbegroting 2011 - 2014, die Den Haag op de tweede dinsdag van september heeft gepresenteerd.

Huishoudboekje

"Den Haag wil het huishoudboekje op orde houden. Dat zijn we verplicht aan de Hagenaars van nu en aan die van later", zegt wethouder Financiën Sander Dekker. "Interen op reserves of schulden maken is daarom niet aan de orde. We willen ook niet de rekening neerleggen bij de inwoners of de ondernemers. Dan jaag je mensen weg. De keuze is dan duidelijk: als we minder inkomsten hebben, moeten we ook minder uitgeven."

Ook in tijden van bezuinigingen zet Den Haag in op groei en investeren in de toekomst. Dekker: "Daarbij is het de kunst om te investeren in de aantrekkelijkheid van de stad om in te wonen en te werken voor verschillende groepen mensen. Steden, en zeker ook de internationale stad van vrede en recht, hebben een magnetische kracht op mensen die zich willen ontwikkelen. Die kracht willen we op sterkte houden."

Niveau dienstverlening vasthouden

Bij de beslissing om minder uit te geven, is gekozen voor de ambtelijke organisatie, subsidies en gemeentelijke taken, beleid en budgetten. Uitgangspunt is dat de dienstverlening op niveau moet blijven, maar dat het werk met inzet van minder mensen en middelen zal moeten worden gedaan. "Het is een ingreep van enorme omvang. Het is onvermijdelijk dat dit tot pijnlijke beslissingen zal leiden, die niet ongemerkt voorbij zullen gaan aan de Hagenaars."

De terugval in inkomsten (103 miljoen euro) is vooral een gevolg van een korting op de rijksbijdragen die gemeenten krijgen uit het gemeentefonds. Dekker staat achter deze bezuiniging: "In de jaren dat de rijksbegroting groeide, hebben de gemeenten daarvan meegeprofiteerd. Nu er bezuinigd moet worden, moeten de gemeenten dus ook hun deel nemen.

De rek is er uit

"Maar de rek is er hiermee wel uit", waarschuwt Dekker. "Als het nieuwe kabinet er nog een schep bovenop zou doen, dan kan het niet anders of het gaat ten koste van de basistaken van de gemeenten. Dan weet ik niet hoe we het onderhoud aan straten op parken op peil kunnen houden en hoe we het onderwijs nog kunnen blijven ontzien."

De wethouder vindt dat het Rijk dan een radicaal andere keuze zou moeten maken. "Kies er dan voor gemeenten méér in plaats van minder geld te geven. Dat kan, als het Rijk taken overhevelt. Ik denk aan de jeugdzorg, de AWBZ, de Wajong en de WW. Kom maar op met dat werk, dat kunnen gemeenten beter en goedkoper. Op lokaal niveau doen we meer met minder."

Besloten is de investeringen te richten op de kerntaken van de gemeente. De stad steekt extra geld in onderhoud van wegen, pleinen, parken en in veiligheid. De handhaving op straat en in het openbaar vervoer wordt flink uitgebreid. Daarmee is ruim 21 miljoen euro structureel en nog eens zo'n bedrag eenmalig gemoeid.

Onroerenzaakbelasting lager

Ook reserveert Den Haag bijna 13 miljoen euro structureel en eenmalig 121 miljoen euro om te investeren in ontwikkeling en groei van de stad. Dat geld is bestemd voor onderwijs, werkgelegenheid, bedrijvigheid, woningbouw, bereikbaarheid en duurzaamheid. Om de lasten van de Hagenaars te verlichten, wordt de OZB verlaagd. Sportverenigingen en startende ondernemers hoeven helemaal geen onroerendezaakbelasting meer te betalen.

Krachtwijken

Den Haag wil alle ruimte bieden aan Hagenaars die initiatieven nemen en hun talenten willen ontwikkelen. Maar die ruimte gaat niet ten koste van Hagenaars die zonder hulp uitgesloten dreigen te raken. Daarom gaat het college door met het tienjarenprogramma Krachtwijken, dat gericht is op de wijken waar verhoudingsgewijs veel Hagenaars wonen die werkloos zijn, slecht Nederlands spreken en kampen met een slechte gezondheid.

Succesvolle maatregelen om de armoede te bestrijden blijven overeind. Daarnaast zet het college met structureel 2,5 miljoen euro fors in op de verbetering van ouderenzorg. Met dit pakket aan maatregelen is in totaal structureel 10 miljoen euro extra gemoeid en incidenteel 22,5 miljoen euro.

Haagse kerncijfers Rekening 2009 Begroting 2010 Begroting 2011 Inwoners 482.510 484.000 493.533 Woningen 234.677 236.500 239.302 Algemene Financiële gegevens Rekening 2009 Begroting 2010 Begroting 2011
Saldo lasten en baten 163 0 0
Algemene reserve 79,1 mln 81,4 mln 81,6 mln
Inkomsten gemeentefonds 802,7mln 848 mln. 839 mln Opbrengst OZB 82,7 mln 78,6 mln 78,7 mln
Omvang gemeentebegroting 2.753 mln 2.333 mln. 2.211 mln.

Meer informatie over de Begrotingsvoorstellen 2011-2014