Woonbond


14-09-2010

Gemeente 's-Hertogenbosch luidt noodklok over staatssteundossier

In een brief aan minister Van Middelkoop voor WWI uiten de gemeente 's-Hertogenbosch en de drie daar werkzame corporaties hun grote zorg over de rampzalige gevolgen die de invoering van de Europese staatssteunregels zal hebben. Zij vrezen dat grote groepen huurders straks in forse problemen komen.
Vooral het feit dat sociale huurwoningen met een huur tot 648 euro straks bijna niet meer kunnen worden toegewezen aan huishoudens met een inkomen boven 33.000 euro heeft onaanvaardbare gevolgen voor grote groepen huishoudens. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek dat de gemeente samen met de Bossche corporaties Brabant Wonen, Zayaz en de Kleine Meierij heeft laten doen naar de effecten van de door Brussel opgelegde stelselwijziging. De bureau's Gerrichhauzen en Partners en RIGO hebben het onderzoek uitgevoerd.

Het onderzoek wijst uit dat de toch al lange wachttijden voor een sociale huurwoning in de Bossche regio sterk zullen oplopen. Ook zullen grote groepen huishoudens te maken krijgen met veel te hoge woonlasten.. De groep met een inkomen tussen de 33.000 en 45.000 euro waarvan nu bijna 30% in een huurwoning van een corporatie woont, mag dat straks niet meer. Bij verhuizing komt deze groep niet langer in aanmerking voor een huurwoning die goedkoper is dan 650 euro. Met als gevolg dat er nauwelijks nog wordt verhuisd. Kopen is voor deze groep ook geen optie, omdat zij een woning van meer dan 150.000 euro niet kunnen betalen. Woningen onder de 150.000 euro zijn nauwelijks te vinden. Het niet doorstromen van de lage middeninkomens heeft grote gevolgen voor nieuwkomers op de markt. Voor hen en voor doorstromers uit de lagere inkomensgroepen komen er nauwelijks woningen vrij en de wachttijden die nu vaak al onaanvaardbaar lang zijn, zullen verder oplopen.

De Woonbond constateert dat het Bossche onderzoek het beeld van het landelijke onderzoek 'Tussen wal en schip' bevestigt. Net als de gemeente 's-Hertogenbosch denkt de Woonbond dat de gevolgen in tal van gemeenten vergelijkbaar zullen zijn. Met Aedes, VNG en Woonbond vindt de gemeente 's-Hertogenbosch dat de minister overleg moet voeren met de Europese Commissie om de inkomensgrens van 33.000 euro bij woningtoewijzing te verhogen.