Royal Haskoning


14-09-2010
Royal Haskoning maakt duurzaam ontwerp
Werkloze jongeren bouwen uitkijktoren in Nijmegen-Noord

Werkeloze jonge bouwvakkers gaan binnenkort aan de slag met de bouw van een bijzondere uitkijktoren in Nijmegen-Noord. Zo doen ze in deze crisistijd niet alleen werkervaring op, maar leveren ze tevens een waardevolle bijdrage aan de lokale gemeenschap de Waalsprong. Royal Haskoning tekende voor het ontwerp waarin het gebruik van duurzame, gerecyclede materialen centraal staat.
De werkloosheid in de bouw is de laatste jaren enorm toegenomen. Reden voor een aantal partijen, waaronder het ROC Nijmegen en UWV werkbedrijf, om de krachten te bundelen en de initiatiefgroep Lenteveld op te richten. Naast de bouw van de toren wil de groep een brug slaan tussen het onderwijs en het bedrijfsleven in de bouw. De initiatiefnemers hebben gekeken naar mogelijkheden om jongeren met behoud van uitkering aan concrete opdrachten te laten werken. Architect Pepijn Sluiter en bedrijfskundige Koen Vrielink, zelf ook op zoek naar een baan, werden door Royal Haskoning in dienst genomen en gevraagd het plan te ontwikkelen en uit te werken.

Met succes, want de gemeente Nijmegen heeft inmiddels een subsidie verleend en een bouwvergunning afgegeven. De Stichting NVOB Cultuurfonds, die ook de tijdelijke Donjon op het Nijmeegse Valkhof bouwde, levert een bijdrage aan het project en gaat de toren tevens onderhouden. De zoektocht naar een definitieve bestemming is in volle gang. Twee leerlingen van het Stedelijk Gymnasium in Nijmegen hebben verschillende opties aangedragen, variërend van een openluchtbioscoop en een galerie tot een luxe hotel en een sterrenwacht. Lokale projectontwikkelaars en woningbouwcorporaties hebben al interesse getoond om in de toren hun woningaanbod te etaleren.

Sluiter en Vrielink zijn momenteel druk bezig met het benaderen van sponsoren en leveranciers voor de benodigde materialen. Ook voeren ze gesprekken met werkeloze jongeren die aan de toren kunnen werken. `Het project lijkt nu in een stroomversnelling te raken. Het is een grote klus, maar we krijgen hele positieve reacties. Daarom hebben we goede hoop dat we voor de winter de eerste paal in de grond kunnen slaan.'