Gemeente Alphen aan den Rijn

Jeugd & Veiligheid geëvalueerd

Het Overleg Jeugd & Veiligheid geëvalueerd

Samen écht Sterk

De gemeente Alphen aan den Rijn is januari 2009 gestart met Het Overleg Samen Sterk. Het hart hiervan wordt gevormd door een multi-disciplinair casusoverleg. In Het Overleg Jeugd en Veiligheid werken instellingen samen die zich met jeugd en hun veiligheid bezighouden. Dat zijn jongerenwerk, maatschappelijk werk en jeugdzorg, maar ook de gemeente, politie, reclassering en justitie.

Doelgericht en doelmatig problemen met jeugd aanpakken op persoons- en groepsgericht niveau. In 2009 zijn 89 jongeren uit Alphen aan den Rijn door de verschillende partners van Het Overleg aangedragen en besproken. Er is bekeken welke zorgen er bij de jongeren zijn, welke problemen de jongeren hebben, welke zorg er nodig is en welke acties daarvoor uitgezet en afgestemd moeten worden om de kans te verkleinen dat zij afglijden naar (voortzetting van) crimineel gedrag.

Het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement is gevraagd een tussentijdse externe evaluatie te verzorgen. Kern van de bevindingen is dat (de organisaties in) Alphen aan den Rijn in korte tijd een grote stap vooruit hebben gezet in het realiseren van een gezamenlijke aanpak op het gebied van jeugd en veiligheid. Vrijwel alle betrokkenen zien in Het Overleg een aantoonbare meerwaarde ten opzichte van de oude, meer gefragmenteerde, situatie. Sleutelfactoren voor het succes lijken onder meer de werkstructuur en het feit dat de deelnemers aan het overleg ook zelf nauw bij de Alphense praktijk betrokken zijn en daar direct invloed op kunnen uitoefenen.

Bestuurlijk staat Alphen aan den Rijn voor de uitdaging om regionaal een eenduidige efficiënte werkwijze van veiligheidsoverleggen te ontwikkelen, zonder de couleur locale te verliezen. De kracht van Het Overleg is dat de deelnemers de jongeren kennen die worden besproken en dat de koppeling tussen zorg en veiligheid wordt gemaakt. Naast repressieve, ook preventieve slagkracht. Dat vergt een intensieve samenwerking tussen de Zorg- en Adviesteams, de Centra voor Jeugd en Gezin en de Veiligheidshuizen.

icoon pdf Jaarverslag 2009

icoon pdf Samen echt sterk Evaluatierapport COT

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn