Provincie Utrecht

Provincie Utrecht versterkt zakelijk toerisme in de regio

Gedeputeerde Staten van Utrecht willen extra investeren in het zakelijke toerisme van de Provincie Utrecht. Daarom hebben zij toegezegd vijf projecten te steunen die de regio op de kaart gaan zetten bij de zakelijke markt. Gedeputeerde Van Lunteren (Economische Zaken) wil zich sterk maken voor ondersteuning van deze projecten.

Voor de hele provincie komt er een speciale Utrecht-agenda om het aanbod van congres- en vergader-locaties in de provincie Utrecht zichtbaar te maken. Dat is nodig omdat in 2011 het loket van Utrecht Toerisme en Recreatie verdwijnt en er naast de UtrechtYourWay website een aanvullende manier moet komen om het zakelijke aanbod van de provincie onder de aandacht te brengen. De Utrecht-agenda biedt het komende jaar uitkomst!

Een ander project heeft als doelstelling om de Utrechtse Heuvelrug als dé voorkeursbestemming te presenteren voor zakelijke evenementen als opleidingen, trainingen, vergaderingen en conferenties. Uit onderzoek (2008) blijkt dat het zakelijk toerisme met een aandeel van 57% de belangrijkste sector in de toeristische markt van de Utrechtse Heuvelrug is. Met een onderscheidende campagne wil de initiatiefnemer, branchevereniging Koninklijk Horeca Nederland, het aanbod én de aanbieders met elkaar verbinden. Met de gezamenlijk ondersteunde communicatie-uitingen moet het zakelijke toerisme op de Utrechtse Heuvelrug met minimaal 5% kunnen stijgen.

Tevens steunt de provincie de gemeente Amersfoort met het ambassadeursprogramma Amersfoort. Hierin kunnen Amersfoorters optreden als ambassadeur voor hun branche en zo het zakelijk toeristische aanbod in Amersfoort en omstreken promoten. Het programma begeleidt de ambassadeurs, zoals bijvoorbeeld artsen of advocaten, om evenementen als een jaarlijkse conferentie naar Amersfoort te halen. Hiermee stijgt naar verwachting de regionale MICE-omzet (Meetings, Incentives, Conventions and Exhibitions).

Ook de gemeente Utrecht wordt geholpen in de groeiambitie van zakelijk toerisme. Hun project, het Utrecht Convention Bureau, legt de focus op het werven van internationale wetenschappelijke congressen en conferenties voor de stad Utrecht.

Een laatste project dat op steun van de provincie mag rekenen heeft de doelstelling om zakelijk toerisme in de gemeente Houten te versterken met een actieplan.

Projecten die voldoende aansluiting vinden bij de ambitie van de provincie, kunnen ondersteuning verwachten uit de tijdelijke subsidieregeling. Dit zullen het komende jaar de genoemde vijf projecten zijn, ter versterking van de vergader- en congreslocaties in de provincie Utrecht in de gebieden Houten, Utrecht, Amersfoort en de Utrechtse Heuvelrug.

Voor persinformatie: jolande.havenaar-uringa@provincie-utrecht.nl, (030) 258 29 97 / 06 21 11 78 64

Voor algemene vragen: info@provincie-utrecht.nl, (030) 258 91 11